Minä muutoksessa

Anna muutokselle mahdollisuus

Osaat varmasti nimetä nopeastikin asioita, jotka sinun olisi tärkeää muuttaa itsessäsi tai elämässäsi. Tiedät myös, mitä hyötyä saisit muutoksista, jos ne toteutuisivat.

Muutos on meille jokaiselle mahdollista, kun se lähtee omasta tarpeesta. Tarve muuttaa tottumuksiaan voi herätä, kun elämäntilanne muuttuu. Samalla saatat myös oivaltaa, mitä terveysetuja muutos toisi mukanaan.

Tietoiseen elintapamuutokseen liittyy yleensä se, että pitää itseään arvokkaana ja tahtoo tehdä itselleen hyvää.

Luota itseesi muutoksen tekijänä. Kartoita voimavarasi Terveyskylästä löytyvän oppaan avulla.

Pienikin positiivinen muutos tuo tullessaan lisävoimavaroja. Muutos on mahdollisuus tehdä itselleen hyvää oman toiminnan kautta – juuri tässä ja nyt.

On tärkeää, että löydät väylän parempaan oloon. Samalla löydät myös itsellesi sopivan tavan toteuttaa muutosta.

Pienin askelin liikkeelle

Lähde liikkeelle pienesti ja realistisesti. Ethän syö perunaakaan kokonaisena, vaan pilkot sen ensin paloiksi. Liian isoihin tavoitteisiin voi olla vaikea uskoa itsekin. Se taas romahduttaa muutoshalun nopeasti.

Sinun kannattaa kartoittaa valmiutesi elintapamuutokseen jo etukäteen Työterveyslaitoksen ohjeiden avulla.

Muutoksen vaiheet

On olemassa erilaisia psykologisia muutosvaihemalleja. Muutosvaihemallissa on usein kuusi vaihetta:

  1. esiharkinta
  2. harkinta
  3. valmistelu
  4. toiminta
  5. ylläpito
  6. päättyminen.

Siirtyminen vaiheesta toiseen on yleensä liukuvaa. Sinun ei myöskään tarvitse käydä läpi kaikkia vaiheita, jotta muutos toteutuisi.

Ole armollinen itsellesi, kun toteutat muutosta – vaikka muutos ei etenisikään johdonmukaisesti eteenpäin. Voit kuitenkin aina jatkaa siitä, mihin olet jäänyt. Sinun ei tarvitse palata alkuun.

Voit lukea lisää erityisesti liikuntaan liittyvästä muutosvaihemallista UKK-instituutin sivuilta.

Muutoksen hyväksyminen

Elintapamuutokset tuovat elämään positiivisia muutoksia. Siitä huolimatta mieli saattaa reagoida muutoksiin yllättävästi. Kehonkuvan muutokset tai lähiympäristön reagointi saattavat aiheuttaa hämmennystä. Voit tutustua tarkemmin esimerkiksi painonhallinnan psykologiaan Terveyskirjastossa.

Anna rauha kaikenlaisille tunteillesi. Kannusta itseäsi sisäiseen positiiviseen puheeseen. Kun olet lempeä ja myötätuntoinen itsellesi, sinun on helpompi omaksua uudenlainen ajattelutapa. Lue lisää itsemyötätunnosta Terveyskylässä.

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti