Osastolle siirtyminen
- Sinut siirretään heräämöstä osastolle Kanta-Hämeen keskussairaalan osastolle 5 B.
- Kävelyharjoitukset aloitetaan heti leikkauspäivän iltana voinnin ja kivun salliessa. Mahdollisimman nopea liikkeellelähtö edesauttaa kuntoutumistasi.
- Osastolla seurataan kipua ja yleisvointia.
- Saat osastolla säännöllistä ja riittävää kipulääkitystä, jotta aloittamaan liike- ja kävelyharjoitukset kyynärsauvojen tai rollaattorin tuella. Kerro hoitohenkilöstölle kiputuntemuksistasi.
Fysioterapia osastolla
- Leikkauksen jälkeen tapaat fysioterapeutin, joka käy kanssasi läpi toimenpiteeseesi liittyvät ohjeet.
- Toimenpiteen jälkeen tavoitteena on kävelyn sujuminen itsenäisesti kyynärsauvojen tai rollaattorin tuella ja että hallitset liikeharjoitusten ja muiden kuntoutukseen liittyvät ohjeet.
- Aktiivinen omatoiminen harjoittelu on tärkeää kuntoutumisen edistymiseksi toimenpiteen jälkeen.
- Löydät ohjeita mm. kivunhoitoon ja lisätietoa sairaalan oppaista:
Ohjausta ja neuvontaa sosiaalityöstä
- Sairaalalla on sosiaalityöntekijöitä, jotka auttavat, tukevat ja ohjaavat sosiaalisen tilanteesi edellyttämällä tavalla. Saat ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi sosiaaliturvaan tai muihin elämäntilaanteesi kannalta olennaisiin asioihin liittyen. Voit pyytää missä tahansa polkusi vaiheessa, että saat tavata sosiaalityöntekijää.
- Sosiaalityöntekijän tapaamisella kartoitetaan potilaan sosiaalinen tilanne sekä tarvittaessa ohjataan ja avustetaan esim. hakemusten vireille laitossa.
- Löydät sosiaalipalvelujen yhteystiedot Oma Hämeen verkkosivuilta https://omahame.fi/sosiaalipalvelut aikuisille. Lisäksi voit kysyä terveydenhuollon ammattilaiselta yhteydenoton mahdollisuutta sairaalan sosiaalityöntekijään.
Kotiutuminen
- Kotiutuminen on mahdollista 1-3 päivää tekonivelleikkauksen jälkeen. Kotiutumisen edellytyksenä on, että kivut ovat hallinnassa, pystyt liikkumaan turvallisesti ja selviydyt päivittäisistä toiminnoista.
- Tarvittaessa arvioidaan apuvälinetarve
- Jälkitarkastusaika lähetetään sinulle postitse kotiin noin kolmen kuukauden kohdalle leikkauksesta.
- Jos kotiutumisesi ei ole mahdollista, sinut siirretään jatkokuntoutukseen kotipaikkakunnalle.
Työkyvyn arviointi ja työhön paluun tuki - toimintamalli Riihimäen ja Hämeenlinnan seudulla (alkaen 1.2.2024)
- Erikoissairaanhoidosta kirjoitetaan leikkaustoimenpiteen jälkeen neljän (4) viikon sairauspoissaolo.
- Oma työterveyshuoltosi on sinuun yhteydessä ja huolehtii työkyvyn arvioinnista suhteessa työtehtäviisi, arvioi sairauspoissaolon tarpeen sekä varmistaa oikea-aikaisen työhön paluun kanssasi.
Työkyvyn arviointi ja tukeminen kuuluvat työterveyshuollon tehtäviin työterveyshuoltosopimuksen laajuudesta riippumatta.