Itsetuhoinen käyttäytyminen
Onko sinulla tai läheiselläsi itsemurha vaara, ja tilanteesi on edennyt hengenvaaralliseksi.
Hengenvaarallisessa hätätilanteessa sinun tulee soittaa 112 tai hakeutua välittömästi lähimpään päivystykseen. Kiireellisissä tilanteissa ota yhteyttä myös Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystykseen p. 03 629 6560. Jos numero ei vastannut soita 112, jos et tätä jo tehnyt.
Epäonnistunut itsemurhayritys on myös syy hakeutua välittömästi päivystykseen tai voit soittaa 112.
Itsetuhoiset ajatukset
Itsetuhoisilla ajatuksilla tarkoitetaan ajatuksia tai käyttäytymistä, johon liittyy pyrkimys itsensä vahingoittamiseen.
Sinulla voi olla erilaisia syitä ajatella, että haluat kuolla tai tappaa itsesi.
- Haluaisitko kenties päästä eroon kivusta tai omista tunteistasi?
- Tuntuuko, että tarvitsisit huomiota, mutta kukaan ei kuule sinua?
- Mikäli olet toivonut olevasi kuollut tai että voisit nukahtaa siten, ettet enää heräisi, ota yhteyttä terveydenhuoltoon
Yhteys terveydenhuoltoon
Itsemurha ajatukset eivät tarkoita automaattisesti, että olisit aikeissa tehdä itsemurhan. On myös mahdollista, että ajatukset ovat hyvin ristiriitaisia niin, että toivot samanaikaisesti elämää sekä kuolemaa. Itsetuhoisten ajatuksiesi kesto ja voimakkuus voivat vaihdella päivien ja viikkojen aikana. Jos tilanteesi ei ole hengenvaarallinen, mutta sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.
Tärkeintä on, että et jää tilanteesi kanssa yksin, eivätkä ajatuksesi johda itsemurhayritykseen.
Huoli läheisestä?
Eikö läheisesi ota apua vastaan, vaikka on selkeästi itselleen hengenvaarallinen tai psykoottinen (tila, jossa henkilön todellisuudentaju on heikentynyt).
Hoitokeinona voi silloin olla, tahdosta riippumaton hoito, joka perustuu mielenterveyslakiin. Lääkärillä on velvollisuus toimittaa henkilö hoitoon, jos kyse on hyvin vakavasta mielenterveyden häiriöstä, johon on hoitokeinoja, mutta potilas ei itse, sairaudesta johtuen tunnista hoidon tarvetta tai ei kykene hakeutumaan hoitoon.
Tahdosta riippumaton hoito on äärimmäinen keino turvata psykiatrinen hoito ja sitä käytetään erittäin suurella harkinnalla. Harkinnan ja arvioinnin toteuttaa kaksi eri lääkäriä. Lisäksi hoitoon ottamista varten on kehitetty hyvin tarkka kriteeristö, joiden ehtojen täytyy täyttyä, jotta tahdosta riippumaton hoito voidaan toteuttaa. Aloita hoidon hakeminen soittamalla 112.
Tietoa tahdosta riippumattomasta psykiatrisesta hoidosta ja potilaan oikeuksista
Onko tilanne rauhallisempi, mutta olet kuitenkin huolissasi läheisestäsi. Ilmoitus sosiaalihuollon tarpeesta eli huoli-ilmoitus on syytä tehdä aina kun olet huolissasi henkilöstä, joka ei mielestäsi pysty vastaamaan huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan. Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa huolissaan oleva. Katso alta lisätietoja.
Jos jouduit rikoksen uhriksi
Oletko joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi, apua ja tukea saat
- Rikosuhripäivystyksestä numerosta 116 006
- RIKUchat, nimettömästi voi keskustella rikostapahtumasta tai siihen liittyvistä aiheista.
Tee rikoksesta aina rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voit tehdä poliisiasemalla tai sähköisesti verkossa.
Jos olet joutunut rikoksen uhriksi saat alta olevista sivuista lisätietoa