Tunnista oireet ja soita 112

Puhelin ja numero 112.

Aivoinfarkti iskee usein täysin yllättäen, ja oireet voimistuvat nopeasti muutamissa minuuteissa, joskus tuntien aikana. 

Aivoinfarktin oireet 

Yleisin oire on toisen tai molempien raajojen toimintahäiriö. Oireena voi olla myös puutumista ja muita tuntohäiriöitä sekä puheen häiriintymistä. Myös äkillisesti alkanut päänsärky ja/tai huimaus saattavat viitata aivoinfarktiin. 

Sairastunut ei itse välttämättä edes tunnista oireitaan. Pyydä läheisenä häntä: ​ 

  • Nostamaan käsivarsia ja tarkkaile, onko liikkeissä vasemman ja oikean käden välillä aiemmasta poikkeavaa eroa. Kysy, tuntuuko käsissä tai jaloissa voimattomuutta tai tunnottomuutta​. 
  • Toistamaan yksinkertainen lause ja huomioi, onko puhe epäselvä tai onko puheen tuottaminen vaikeaa. 
  • Hymyilemään ja tarkkaile, roikkuuko henkilön toinen suupieli tai jääkö hymy toispuoliseksi​. 

Mikäli jokin näistä ei onnistu tai epäilet itselläsi aivoinfarktia, sairaalan päivystykseen on hakeuduttava välittömästi.  

Välitön hakeutuminen hoitoon​ 

  • Soita hätänumeroon 112  heti, sillä nopea hoitoon pääseminen on erittäin tärkeää. Sieltä saat ohjeistusta, kuinka toimit. Muista merkitä ylös myös kellonaika, jolloin oireet ilmaantuivat. 
  • Kiireellinen kuljetus ambulanssilla sairaalan päivystyspoliklinikalle (ei terveyskeskukseen) ovat tarpeen, sillä aivoinfarktin liuotushoito on aloitettava heti. Mitä nopeammin liuotushoito päästään aloittamaan, sitä suurempi hyöty siitä on.​ 
  • Sairaalaan pitää hakeutua, vaikka oireet menisivät ohi. Aivohalvausta ei voi hoitaa omin päin. 

Epäselvissä tilanteissa voit kysyä neuvoa päivystysavusta, soittamalla numeroon 116117. Päivystysapupalvelu on tarkoitettu kiireellisen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvontaan.

Aivoinfarktin syitä

Aivoinfarktiaiheuttaa aivovaltimoiden tukkeutuminen. Silloin osa aivokudoksesta jää ilman happea ja tuhoutuu. Tätä aivoverenkierron häiriintymisestä johtuvaa aivokudoksen tuhoutumista kutsutaan myös aivohalvaukseksi. Syynä aivoinfarktin taustalla on usein aivoveritulppa, joka kehittyy yleisimmin valtimoiden kovettumataudin seurauksena. Noin neljännes aivoinfarkteista syntyy sydämestä lähtöisin olevasta verihyytymästä, jonka yleisimpänä syynä on sydämen eteisvärinä. (Lähde:Terveyskirjasto) 

Lue lisää aivoinfarktin syistä ja hoidosta Terveyskirjaston sivuilta. 

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti