Akuuttihoito osastolla
- Päivystystutkimusten jälkeen hoito jatkuu lääkärin määräyksen mukaan akuuttihoidossa joko Kanta-Hämeen keskussairaalaan osastolla 4B tai yliopistollisessa sairaalassa, esimerkiksi TAYS:ssa. Jos aivoinfarktin aiheuttaja ei ole selvinnyt jo päivystystutkimuksissa, tutkimukset syyn selvittämiseksi jatkuvat ja lääkitys uusien aivohalvauksien estämiseksi säädetään syyn mukaisesti.
- Akuuttihoitoa voidaan antaa 4B osastolla joko osaston hoitopaikalla tai valvontayksikössä.
- Henkilökunta seuraa tiiviisti oireitasi ja elintoimintojasi, kuten sydämen rytmiä, verenpainetta ja verensokeria. Lääkehoidostasi huolehditaan lääkärin määräysten mukaisesti ja aivohalvauksen riskitekijöitä kartoitetaan. Valvonnassa seurataan myös mahdollisten neurologisten oireiden ilmenemistä ja muuta vointiasi.
- Ruoka tilataan osastolle toiveidesi ja tarpeidesi mukaan, huomioiden myös mahdolliset nielemiseen liittyvät ongelmat.
- Heti vointisi vakaannuttua aloitetaan kuntoutus. Varhainen kuntoutus takaa parhaan tuloksen. Sinua tuetaan päivittäisissä toimissasi asteittain hoitajien, fysioterapeutin sekä toimintaterapeutin tukemana. Kuntoutumiseen tarvitaan aluksi paljon tukea ja aikaa, ja se voikin alkuun tuntua hitaalta ja työläältä.
- Moniammatillinen tiimi seuraa päivittäin vointisi edistymistä ja arvioi, tarvitsetko kuntoutumisesi jatkamiseksi jatkohoitopaikan. Hoitotiimiin kuuluvat lääkäri, hoitaja, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, puheterapeutti, neuropsykologi, sosiaalityöntekijä ja kuntoutusohjaaja.
Vierailut osastolla
- Läheisesi voivat vierailla osaston valvontayksikössä lyhyinä jaksoina, koska tila on ahdas ja hoitopaikkoja vain muutama.
- Osastopaikalla ollessasi vierailuihin ei liity tilojen asettamia rajoituksia, mutta huonetoverin tarpeet on hyvä huomioida.
- Voit tutustua vierailuohjeisiin tarkemmin Kanta-Hämeen keskussairaalan sivuilla.
Yhteystiedot:
- Osasto 4B akuuttineurologian yhteystiedot löytyvät Oma Hämeen sivuilta.
- Neurologian osasto, p. 03 629 2444
- Neurologinen valvonta, p. 03 629 2344
Numeroissa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Kello 7.00-14.30 välisenä aikana voit jäädä takaisinsoiton sijasta odottamaan puheluun vastausta myös linjalle.
Kotiin vai jatkohoitoon?
Osa aivoinfarktin sairastuneista pääsee kotiutumaan muutaman vuorokauden vuodeosastohoidon jälkeen. Jos tarvitset pidempää sairaalahoitoa, jatkohoitopaikkasi määräytyy vointisi, kuntoutustarpeesi ja kotikuntasi mukaan. Ellet tarvitse kuntoutusta, seuranta tapahtuu omalla terveysasemallasi tai työterveyshuollossa.