Terapeuttinen tuki
Kun päihteiden käyttö ei ole enää keskiössä on tärkeä huomioida henkisen kasvun tarve. Fyysisten vieroitusoireiden väistyttyä on hyvä muistaa, että henkiset ja sosiaaliset vieroitusoireet kestävät pitkään.
Terapeuttisia keinoja on useita ja tarve erilaisille keinoille myös vaihtelevat. Terapeuttinen apua ja tuki eivät tarkoita aina varsinaista terapiaa. Terapeuttinen apu voi olla esimerkiksi vertaisten tarjoamaa tukea omassa terapeuttisessa prosessissa.
Vertaisten tarjoama terapeuttinen apu 12 askeleen ohjelmalla on tutkitusti vaikuttavaa apua
- Na ryhmät huumeriippuvuuden vuoksi apua tarvitsevalle
- Aa ryhmät alkoholin käytön vuoksi apua etsivälle.
- Läheisriippuvuuden vertaistuki
- Peliriippuvaisten vertaistuki
Tarve terapeuttiselle avulle vaihtelee ajan ja olosuhteiden myötä. Aktiivisessa päihteiden käyttötilanteessa varsinainen terapia tai psykoterapia ei ole oikea-aikaista vaan on tärkeää pidättäytyä aktiivisesta päihteiden käytöstä hoidon aikana.
Jos koet tarvitsevasi terapeuttista apua ja tukea niin ole yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiseen tai päihde- ja riippuvuushoidon yksikköön ja pohdi yhdessä ammattilaisen kanssa tilanteeseesi ja tarpeeseesi sopivaa terapeuttista apua Linkki avohoidon palloon Vältä kuitenkin päällekkäisiä keinoja ja pyri keskittämään terapeuttinen apu sinun tilanteellesi sopivaan keinoon.
Palveluvalikoima suosittelee päihde- ja riippuvuushoidon psykososiaalisen tuen keinoja alla olevissa linkeissä seuraavasti.
Palveluvalikoiman keskiössä:
- Motivoiva haastattelu ja motivoivat menetelmät
- Lyhytinterventiot ja kognitiivinen käyttäytymisterapia sekä dialektinen käyttäytymisterapia
- Systeemiset menetelmät
- 12 askeleen ohjelma
- Hoidon oikea-aikaisuus ja yksilöllisyys
- Realistiset riittävän lyhyen välin tavoitteet
- Mielenterveyden hoito
- Yhteistyö eri toimijoiden välillä
Alkoholiriippuvuuden hoidon PALKO suositukset
Huumeriippuvuuden hoidon PALKO suositukset (ICD-10 diagnoosit F11-12, F14-16 ja F18-19)