Vertaistuki on tärkeä tuen muoto läheisen sairastuessa mielenterveyssairauteen
- Sen kautta läheinen voi saada uusia näkökulmia, oivalluksia, selviytymiskeinoja, toivoa, tietoa ja jaksamista. Vertaistuki lisää ymmärrystä sairastunutta ja itseä kohtaan, auttaa löytämään omat rajat sekä omaa jaksamista lisääviä asioita.
- Vertaistuki on vastavuoroista kokemusten vaihtoa, jossa samankaltaisessa elämäntilanteessa olevat tai olleet tukevat toinen toistaan. Kokemusten jakaminen vertaisten kanssa lievittää ahdistuneisuutta ja poistaa pelkoa, jota läheisen sairastumiseen voi liittyä.
- Sairastuneen läheisen arki voi tuntua myös yksinäiseltä. Usein arki on keskittynyttä sairastuneen tukemiseen. Vertaistuen ryhmissä läheisellä on myös mahdollisuus jakaa kokemuksia ja tutustua samankaltaisessa elämäntilanteessa oleviin. Vertaistuella tai keskusteluryhmiin osallistumalla on myös mahdollisuus lievittää tunnetta yksinäisyydestä.
- Ryhmissä saa tukea mm. arkisiin pulmiin, joita läheisen sairastuessa on sekä omaan jaksamiseen. Vertaistukiryhmissä saa vastauksia jo kuuntelemalla, heti ei tarvitse puhua itse.
- Osa ryhmistä perustuu keskusteluun, mutta paljon on myös ryhmiä, joissa tehdään asioita yhdessä.
Kokemus siitä, ettei ole ainoa psyykkisesti sairastuneen läheinen on tärkeä häpeän ja yksinäisyyden poistaja. Helpotus on suuri, kun saa kohdata muita samankaltaisessa tilanteessa olevia. Vertaistuki ei korvaa ammatillista tukea, mutta vertaistuki voi olla osana palveluiden kokonaisuutta. Ammatillinen tuki ja vertaistuki voivat täydentää toisiaan. Vertaistuki auttaa jaksamaan.
Vertaistuki on vastavuoroista kokemusten vaihtoa, jossa samankaltaisessa elämäntilanteessa olevat tai olleet tukevat toinen toistaan. Kokemusten jakaminen vertaisten kanssa lievittää ahdistuneisuutta ja poistaa pelkoa, jota läheisen sairastumiseen voi liittyä.
Ryhmissä saa tukea mm. arkisiin pulmiin, joita läheisen sairastuessa on sekä omaan jaksamiseen. Vertaistukiryhmissä saa vastauksia jo kuuntelemalla, heti ei tarvitse puhua itse. Osa ryhmistä perustuu keskusteluun, mutta paljon on myös ryhmiä, joissa tehdään asioita yhdessä.
Lisätietoa vertaistuen muodoista löydät alla olevista linkeistä ja välilehdiltä:
- Toisten samaa kokeneiden tarinoita pääset lukemaan Finfamin sivuilta.
- Tietoa sairastuneen läheiselle Mieli ry.n sivuilta.
- Lahellä.fi sivustolta löydät tietoa alueellasi toimivista järjestöistä.
- Tukinetistä löydät apua ja tukea laajasti elämän eri vaiheisiin ja tilanteisiin: tietoa myös vertaistukiryhmistä.
- Tietoa omaishoitajille löytyy omaishoitajaliiton sivuilta.
- Vankien omaisille tukea tarjoavat: Vankien omaiset VAO sekä Kriminaalihuollon tukisäätiö, jonka sivuilta vangin läheinen saa tietoa ja tukea mm. perheen sekä parisuhteen hoitamiseen. Lapsille Kris.fi.llä on oma sivut. Myös nuorille, joiden vanhempi on vankilassa, on omaa sisältöä.
Ammattilaiselle:
Vertaistuki on tärkeä tuen muoto läheisen tilanteessa. Sen kautta sairastuneen läheinen voi saada uusia näkökulmia, oivalluksia, selviytymiskeinoja, toivoa, tietoa ja jaksamista. Vertaistuki lisää ymmärrystä sairastunutta ja itseä kohtaan, auttaa löytämään omat rajat sekä omaa jaksamista lisääviä asioita. Kokemus siitä, ettei ole ainoa psyykkisesti sairastuneen läheinen on tärkeä häpeän ja yksinäisyyden poistaja. Helpotus on suuri, kun saa kohdata muita samankaltaisessa tilanteessa olevia. Vertaistuki ei korvaa ammatillista tukea, mutta vertaistuki voi olla osana palveluiden kokonaisuutta. Ammatillinen tuki ja vertaistuki voivat täydentää toisiaan.