Jos nivelessä on toimintakykyä haittaavaa kipua tai muuta oiretta, joka ei parin viikon kipulääkityksellä helpota tai palaa herkästi uudelleen, kannattaa silloin olla yhteydessä omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon.
Millaisia kipuja ja oireita voi olla?
- Oireina voi olla esimerkiksi kipu, joka usein ensin ilmenee rasituksessa ja myöhemmin myös levossa tai yösärkynä.
- Oireina voi olla myös nivelen jäykkyyttä, turvotusta tai nivelen virheasento.
- Nivelvaivojen taustalla saattaa olla nivelrikko, joka voi oirehtia lähes missä nivelessä tahansa. Tavallisimmin sitä esiintyy lonkka- ja polvinivelissä.
- Voit tehdä polvikipuun liittyen sähköisen oirearvion omaolo.fi - palvelussa
Mistä apua kipuun ja oireisiin?
- Kipulääkkeet ja kylmähoito yleensä helpottavat oireita.
- On hyvä selvittää fysioterapeutin ja lääkärin kanssa, millainen hoito sinua auttaisi. Ennen kuin hoidoksi harkitaan tekonivelleikkausta, pyritään oireita hoitamaan muilla tavoin.
- Oireita voidaan helpottaa elämäntapoihin tehdyillä nivelterveyttä edistävillä muutoksilla, kuten liikunnan ja ruokavalion avulla.
- Ylipaino lisää nivelen rasitusta ja laihtuminen voi helpottaa oireita.
- Fysioterapeutille voi varata ajan, kun kipu ja/tai liikerajoite haittaa normaalia elämää. Fysioterapeutti arvioi perusliikkumista, nivelliikkuvuutta, lihasten toimintaa ja mahdollista apuvälineiden tarvetta. Fysioterapeutti ohjaa tarvittavat harjoitteet ja lainaa mahdolliset apuvälineet. Tarvittaessa varataan kontrollikäynti/-käyntejä. Fysioterapeutilta voit kysyä neuvoja myös ennaltaehkäisevästi esim. oikeanlaisiin harjoitteisiin. Katso oman kuntasi yhteystiedot alla olevasta valikosta.
- Kun liikunnasta, kipulääkkeistä tai fysioterapiasta ei löydy apua, voit tarvita arviota leikkaushoidon aiheellisuudesta. Hakeudu silloin terveyskeskuslääkärisi tai työterveyslääkärisi vastaanotolle.
Lue lisää:
Yhteydenotto terveydenhuoltoon
Oireidesi selvittämiseksi sinun tulee olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.
Jos sinulla on yksittäinen oire tai terveysongelma, niin voit tehdä oirearvioin Omaolo-palvelussa. Palvelusta saa ohjeet, reseptin ja jossakin tapauksessa myös ajanvarauksen.
Jos olet työterveyshuollon asiakas, oireet kannattaa ottaa aktiivisesti puheeksi oman työpaikan vastuutyöterveyshoitajan tai työfysioterapeutin kanssa. Oman työpaikan työterveyspalveluiden laajuus kannattaa selvittää työantajalta, koska siitä riippuu saatavien palveluiden laajuus.