Sairaalan tuki taaperoikäisen perheelle

Taaperoikäisellä korostuu perheen päivärytmin ja rutiinien merkitys ja perheen tukeminen päivittäisessä arjessa. Taaperoikäisen lapsen uniongelmat ovat yleensä monimutkaisempia kuin imeväisen vakiintumattomaan vuorokausirytmiin ja uniassosiaatioihin liittyvä heräily. Perheenne tilannetta voidaan käydä yhdessä läpi vielä lastentautien poliklinikalla tai kutsua suoraan sairaalan unikouluun.

Unikoulu

Myös taaperoikäinen saa apua unikoulumenetelmistä. Jos itse toteutettu unikoulu ei tuota toivottua tulosta ja uniasiat vaikeuttavat perheen elämää, on mahdollista toteuttaa unikoulu Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Unikoulussa lapsi opettelee nukkumista kolmen peräkkäisen yön ajan sairaalan lastenosaston tiloissa. Unikoulu toteutetaan samaan tapaan kuin vauvaikäisten unikoulu. Taaperoikäisen sairaalaunikoulussa keskitytään yleensä vuorokausirytmin säännöllistämiseen sekä riittävän ja ennakoitavan ulkoilun ja levon vaihteluun. 

Lisätietoa tämän polun kohdassa sairaalan unikoulu.

Osastolla voidaan miettiä kullekin perheelle sopiva unikoulumenetelmä esim. tassu-, tuoli- tai pistäytymismenetelmä. Usein olemme kuitenkin todenneet tassumenetelmän nopeimmin tuloksia tuottavaksi.

Unta häiritsevien sairauksien hoito

Taaperoikäisen uniongelmien taustalla voi olla myös jokin sairaus, jonka hoito auttaa parempaan uneen. Sairaudesta riippuen apua voidaan tarjota:

  • Lastentautien poliklinikalla, jos unta hankaloittaa yökastelu, allergiat, atooppinen ihottuma, uniapnea tai vatsavaivat
  • Lastenneurologian poliklinikalla, jos kyseessä on kehitysviivästymät, epilepsiaepäily tai autisimikirjo
  • Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla, jos unta hankaloittaa lapsen kuorsaus.
Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti