Vauva-ikäisen uni

Unen määrä ja heräilyt

Vastasyntyneen unen määrä on suuri ja vaihtelee paljon. Vastasyntynyt nukkuu yleensä 20 tuntia vuorokaudessa useammassa unijaksossa. Pisin yhtäjaksoinen uni kestää noin 2–4 tuntia.  Nukkuakseen vastasyntynyt tarvitsee myös riittävän määrän energiaa. Unen määrä vähenee nopeasti vauvan kasvaessa. Jo kuukauden iässä se on enää 16 tuntia ja puolivuotiaana 13−14 tuntia. Ensimmäisten elinkuukausien aikana uni jakautuu tasaisesti ympäri vuorokauden. Pikkuhiljaa pisimmät unijaksot alkavat sijoittua yöhön ja vauva alkaa valvoa enemmän päiväaikaan.

Noin 4−6 kuukauden iässä yöheräilyjen määrä saattaa hetkellisesti lisääntyä, sillä vauvan nopea kehitys vaikuttaa myös unen laatuun  Kaikki uudet taidot, kuten ryömimisen ja muu liikkumaan oppiminen, vaikuttavat vauvan uneen. Vauva rauhoittuu hitaammin, koska on innoissaan uusista taidoistaan. Näin ollen illat ja yöt sekä muut uniajat saattavat olla levottomia. Puhutaan “hulina-ajasta”.

Jos vauvalla on mahdollisuuksia rauhalliseen uneen päivän aikana, hän säätelee itse nukkumistarvettaan samaan tapaan kuin hän säätelee maidontarvetta.

Uniassosiaation muodostuminen

Uniassosiaatiolla tarkoitetaan kaikkia asioita, joita liitetään uneen ja nukahtamiseen. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Asiat, joita tehdään ennen nukkumaanmenoa
  • Keinot, joilla koitetaan saada vauva nukahtamaan
  • nukkumapaikan olosuhteet, kuten hämäryys, tuuletus, lämpötila jne. 

Vastasyntynyt vauva on luonnostaan unelias ja nukahtelee itsekseen useimmiten sinne, missä hän sattuu olemaan. Muutamien viikkojen päästä nukahtaminen ei enää olekaan ihan yhtä automaattista ja vanhempi alkaa toistaa jotain menetelmää, joka tuntuu toimivan, esimerkiksi heijataan uneen. Vanhemmilla onkin suuri vaikutus uniassosiaatioiden muodostumiseen. 

Lisätietoa:

Lapsen unen määrä/THL

nukkuvasta vauvasta kuva
Kuva nukkuvasta vauvasta
Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti