Taaperoikäisen unipulmat

Taaperoikäisen uni on jo usein löytänyt yksilöllisen rytminsä. Unipulmia saattaa kuitenkin esiintyä ja niiden selvittämisessä on monia huomioitavia asioita. Pulmat saattavat liittyä enemmän nukahtamisvaiheeseen, jolloin nukkumaanmenovaiheessa lapsi on jopa ylivilkas. Myös ns. tahtoikä voi vaikuttaa nukkumaanmenoon. 

Uni tuo unta

Yliväsymys näkyy usein levottomuutena ja vaikeuksina nukahtaa. Apua nukahtamisvaiheisiin voi saada, kun aikaistaa nukkumaanmenoa. Lapsissa on yksilöllisiä eroja, mutta pienten lasten päiväunia ei kannata jättää pois liian aikaisin. Päiväkodissa tai päivähoitopaikoissa olevien lasten uniasioista on tärkeää tehdä yhdessä suunnitelma oman perheenne ja lapsenne tilanteeseen soveltuen.

Päivärytmi

Lapset kokevat säännöllisen päivärytmin ja arjen tutut kuviot turvallisina, ja niiden avulla luodaan perustaa hyville yöunille. Säännölliseen päivärytmiin kuuluu säännölliset ruokailut, leikkiä, seurustelua, ulkoilua ja päiväunet. Myös viikonloppuna on tärkeää noudattaa arkipäivien rytmiä, sillä jo muutaman tunnin muutos esimerkiksi nukkumaan menossa voi aiheuttaa lapselle univaikeuksia. 

Iltarutiinit

Kun iltarutiini toistuu samanlaisena, lapsi oppii, että se tähtää nukahtamiseen. Hyviä nukahtamista tukevia iltarutiineja ovat esimerkiksi valojen himmentäminen ja aktiivisempien leikkien lopettaminen.  On kuitenkin tärkeää, että löydätte juuri teidän perheellenne sopivat rutiinit.  

Aikuisen aika lapselle

Lapsi kaipaa aikuisen läheisyyttä ja yhteistä tekemistä oltuaan erossa vanhemmistaan päivähoidon ajan. Jos lapsi saa nukkumaan mennessä aikuiselta eniten kaipaamaansa huomiota, hän voi koittaa pitkittää sitä. Myös mahdollisista huolista ja peloista on tärkeää keskustella yhdessä, sillä ne voivat näkyä nukahtamisvaikeuksina. 

Unta häiritsevät asiat

Taaperoikäisen unta saattaa häiritä:

  • Muutokset perheen arjessa
  • Yölliset kauhukohtaukset. Nämä ovat vaarattomia havahtumishäiriöitä, jotka ovat melko yleisiä pienillä lapsilla
  • Levottomat jalat ja kasvukivut
  • Erilaiset pelot: Lapselle pelot ovat aitoja ja todellisia, joten aikuisen on tärkeä ottaa ne tosissaan. Pelon kohteena olevasta asiasta on hyvä puhua avoimesti ja pohtia yhdessä keinoja niiden vähentämiseen. 
  • Sairastelu 

Myös unipulmissa voit ottaa yhteyttä chatin kautta:

Linkkejä lisätiedon ja vinkkien äärelle:

Unta edistävä muistilista_pikkulapsiperheille /THL

Taapero-nukkuu/MLL

Lapsen nukkumiseen liittyvät pelot/Positiivinen kasvatus 

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti