Taaperoikäisen unipulmat

Taaperoikäisen uni on jo usein löytänyt yksilöllisen rytminsä. Unipulmia saattaa kuitenkin esiintyä ja niiden selvittämisessä on monia huomioitavia asioita. Pulmat saattavat liittyä enemmän nukahtamisvaiheeseen, jolloin nukkumaanmenovaiheessa lapsi on jopa ylivilkas. 

Uni tuo unta

Yliväsymys näkyy usein levottomuutena ja vaikeuksina nukahtaa. Apua nukahtamisvaiheisiin voi saada, kun aikaistaa nukkumaanmenoa. Lapsissä on yksilöllisiä eroja, mutta pienten lasten päiväunia ei kannata jättää pois liian aikaisin. Päiväkodissa tai päivähoitopaikoissa olevien lasten uniasioista on tärkeää tehdä yhdessä suunnitelma oman perheenne ja lapsenne tilanteeseen soveltuen.

Iltarutiinit

Kun iltarutiini toistuu samanlaisena, lapsi oppii, että se tähtää nukahtamiseen. Hyviä nukahtamista tukevia iltarutiineja ovat esimerkiksi valojen himmentäminen ja aktiivisempien leikkien lopettaminen.  On kuitenkin tärkeää, että löydätte juuri teidän perheellenne sopivat rutiinit.  

Aikuisen aika lapselle

Jos lapsi saa nukkumaan mennessä aikuiselta eniten kaipaamaansa huomiota, hän voi koittaa pitkittää sitä.  

Unta häiritsevät asiat

Taaperoikäisen unta saattaa häiritä:

  • Yölliset kauhukohtaukset
  • Levottomat jalat
  • Erilaiset pelot: Lapselle pelot ovat aitoja ja todellisia, joten aikuisen on tärkeä ottaa ne tosissaan. Pelon kohteena olevasta asiasta on hyvä puhua avoimesti ja pohtia yhdessä keinoja niiden vähentämiseen.   

Myös unipulmissa voit lähettää kysymyksiä nimettömästi myös Väestöliiton asiantuntijoille chat:ssa keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9:30-11:30:

Perhepulma-chat/Väestöliitto

Linkkejä lisätiedon ja vinkkien äärelle:

Unta edistävä muistilista_pikkulapsiperheille/THL

Taapero-nukkuu

Lapsen nukkumiseen liittyvät pelot/Positiivinen kasvatus 

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti