Käynti hammashoidossa
- Diabetes voi lisätä alttiutta erilaisille suusairauksille: ientulehduksille, hampaiden kiinnityskudosten sairaudelle eli parodontiitille, limakalvojen sienitulehduksille sekä altistaa hampaiden reikiintymiselle, joten sinun tulisi kiinnittää erityistä huomiota suun terveyden ylläpitoon.
- Diabetes lisää suun kiinnityskudossairauden riskiä kolminkertaiseksi.
- Diabeteksen hoitotasapaino vaikuttaa myös suun terveyteen, toisaalta terve suu on tärkeä osa myös diabeteksen hoitoa. Suun erilaiset sairaustilat ovat yleisempiä henkilöillä, joilla myös diabeteksen hoitotasapaino on huono.
(Lähde: www.hammaslaakariliitto.fi)
Sinun tulee varata aika suun terveydenhuoltoon suun terveydentilan arvioimiseksi, ole yhteydessä oman kuntasi suun terveydenhuollon toimipisteeseen. Löydät yhteystiedot välilehditä alla.
Lisätietoa täältä:
Diabetesliitto - suun ja hampaiden hyvinvointi
Hammaslääkäriliitto - diabetes ja suu
I love suu - tietoa suun kiinnityskudostulehduksesta eli parodontiitista
Yhteydenotto terveydenhuoltoon
Diabeteshoidon alku
- Tyypin 2 diabetes havaitaan usein muiden sairauksien tutkimusten yhteydessä, terveystarkastuksen tai työhöntulotarkastuksen yhteydessä tai sattumalta.
- Jos oireesi ovat voimakkaat, tulee sinun soittaa 112 ja hakeutua hoitoon päivystyksellisesti.
- Lievempien oireiden yhteydessä, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi tai työterveyshuoltoosi. Yhteystietoja koottu tämän kohdan välilehdille.
Tyypillisimmät oireet:
- yleinen väsymyksen tunne
- janon tunne
- huono olo
- virtsaamistarve
- yllättävät muutokset näön tarkkuudessa
- pitkittynyt infektio, esim. haavat, ruusu- tai sieni-infektiot ihossa eivät parane normaalisti
- jalkaoireet, kuten esim. jalkasäryt, lihaskouristelut
sopivan tekstin sisältö asiakkaalle tähän, mihin yhteys ym.
Elämää diabeteksen kanssa
Diabetes ei estä elämästä omannäköistä ja mielekästä elämää. Ammattilaisilta ja yhdistyksiltä on saatavissa tukea eri elämänvaiheisiin. Tietoa näistä on koottu mm. polun kohtaan Tietoa ja vertaistukea.
- Kelan sopeutumisvalmennuskurssit 18-68-vuotiaille - tarvii B-lausunnon (siirto toiseen kohtaan)
Muiden sairauksien hoito
- sydän- ja verisuonitaudit: sepelvaltimotauti, ASO-tauti, verenpainetauti, hyperkolesterolemia (linkit, mistä löytyy tietoa näistä)
- diabetes voi vaikuttaa sydänsairauksien oirekuvaan (esim. rintakipuja ei välttämättä ole sepelvaltimotautikohtauksessa)
Muista myös:
- jalkojen omahoito ja ihon kunnosta huolehtiminen, jalkojen tarkastus haavojen varalta ja hoitoon hakeutuminen, mikäli haavat ei parane
- Säännölliset, hoitosuunnitelman mukaiset käynnit suun terveydenhuollossa
Seuranta
- Hoitosi kokonaisuutta ja hoitosi toteutumisen seurannan tarpeen arviointia toteutetaan yhdessä kanssasi.
- Jos diabeteksesi hoito on hyvässä tasapainossa, hoidon tilanteesi olisi hyvä käydä läpi sairaanhoitajan kanssa yhdessä noin kerran vuodessa.
- Tilanteesi huomioiden tapaamisia voidaan suositella sinulle toteutettavaksi myös hiukan tiheämmin. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi muiden sairauksiesi huomioimisen tarve hoitokokonaisuudessasi.
- Olethan yhteydessä omaan terveyskeskukseesi kontrolliajan varaamiseksi. Kontrolliajat eivät tule sinulle automaattisesti.
- Vastaanotolla kanssasi käydään läpi hoitosi tavoitteet, seuranta sekä seuraavien tarvittavien verikokeiden ajat.
- Jos kotiseurannassa paastoverensokeriarvosi lähtevät nousuun (yli 7) tai aterian jälkeen arvot ovat jatkuvasti yli 10, ole yhteydessä omaan terveyskeskukseesi jo ennen vuosikontrollia.
- Suun terveydenhuollossa tarkastuksesi yhteydessä tehdään aina hoitosuunnitelma, jossa on arvioitu seuraava suositeltava käyntiajankohta. Seurantakäynti voi olla esim. vuoden kuluttua suuhygienistille, tarvittaessa varataan aika hammaslääkärille. On tärkeää, että pidät huolta siitä, että hakeudut omatoimisesti hoitosuunnitelmasi mukaisesti suun terveydenhuollon vastaanotolle. Automaattista kutsua käynnille ei tule, vaan ajanvaraus tulee huolehtia itse.
huomioita
- Seurantasuunnitelman tekeminen terveys- ja hoitosuunnitelmaa käyttäen, näkyisi Omakannassa, henkilökohtaiset hoidon tavoitteet määritelty (ollaan ottamassa käyttöön koko hyvinvointialueella)
- olisiko tässä hyvä olla yhteenveto diabeteksen mahdollisista komplikaatioista, jotka voidaan ehkäistä hyvällä sokeritasapainon hoidolla?
- retinopatia – diabeettinen retinopatia on suurin syy hankinnaiselle näkövammaisuudelle Suomessa yli 65-vuotiailla, silmänpohjakuvaukset
- neuropatia – sukkamaisesti kehittyvä jalkojen tunnottomuus tyypillisimmin, altistavat jalkahaavoille,
- nefropatia - diabetekseen liittyä munuaissairaus
Muun ammattilaisen tuki
Diabeteksen hoidossa tukevat myös eri asiantuntijat, joiden palveluita on kuvattu tämän kohdan välilehdillä.
Lääkkeettömät keinot db ohjauksessa?
Tietoa ja vertaistukea
Diabetes on yleinen sairaus. Tyypin 2 diabetesta sairastaa diabetesliiton (v.2021) mukaan n. 400 000 henkilöä. Lisäksi arvioidaan, että sitä sairastaa tietämättään 50 000-100 000 henkilöä. Tyypin 2 diabetekseen sairastutaan myös aiempaa nuorempana.
Tiedon ja tuen tarve:
- Diabetesriskissä olevilla tiedon ja tuen tarvetta
- ravitsemukseen
- verensokeriseurantaan
- sensorointiin
- jalkojen hoitoon liittyvissä asioissa. / Etukäteismateriaali (mm. Digipalveluraportti)
Tämän kohdan välilehdillä on kuvattu, miten tietoa ja tukea on tarjolla eri paikkakunnilla ja diabetesjärjestöjen kautta. Täydennykset kuntien välilehdille
Muiden sairauksien vaikutus diabeteksen hoitoon
Osteoporoosin hoito ja lääkitys ja sen vaikutus diabeteksen hoidon etenemiseen, kuvaus?
Digitaaliset palvelut diabeteshoidon tukena
Lisätietoa:
- Tyypin 2 diabeteksen hoito/Terveyskirjasto
- Diabetes/Diabetes.fi
- Duodecim, Terveyskylä (Painonhallintatalo)
Omahoito
Tyypin 2 diabeteksen omahoidossa tärkeintä on huomioida terveydentilasi kokonaisuus sekä yksilölliset tarpeesi. Omahoidossa tärkeää on verensokeriarvojen ja hyvien elämäntapojen välinen tasapaino. Tähän polun välilehdille on koottu tietoa omahoitosi tueksi.
- Miten diabeteksen hoito silloin, jos sokerit vain vähän koholla? Omahoidon korostuminen? Elintapaohjaus
- Käypä Hoito suosituksessa oleva taulukko käytössä HML
- Tärkeä osa omahoitoa on omien verensokeriarvojesi seuranta. Tähän lisää verensokerien seurantaan liitt.
- Verensokerin mittaamisohje Janakkalassa: Ilta ja seuraava aamu ( paasto) + yksi ateriapari. Sarjoja 3-5 kpl ennen vastaanottoa ja hoidon tehostuksessa. Jos on hyvässä tasapainossa noin kerran 2 viikossa. Ohjattu myös milloin sairaspäivinä mitataan ja milloin ottaa yhteyttä.
- Janakkala: jos on lääkehoito, niin asiakkaan on mahd.saada mittari
- HML: samaan tapaan kuin Janakkalassa
Huoli diabetekseen sairastumisesta ja oireista
Tyypin 2 diabetes
- Yleensä diabetes sairautena luokitellaan tyypin 1 ja tyypin 2 diabetekseen. Luokitus ei ole selkeä, vaan perustuu yleiseen tapaan luokitella sairauden erilaisia ilmenemisen muotoja, tyypin 1 ja 2 lisäksi esimerkiksi raskausdiabetes sekä ns. sekundaarinen diabetes, joka liittyy muiden sairauksien jälkeiseen tilaan.
- Tyypin 2 diabeteksessa elimistön oma insuliini vaikuttaa heikosti ja sitä ei erity riittävästi.
- Usein tyypin 2 diabetes kehittyy hitaasti ja sen vuoksi oireita voi olla vaikeaa itse havaita. Sairaus voidaankin todeta muiden sairauksien tutkimusten, terveystarkastuksen tai työhöntulotarkastuksen yhteydessä tai sattumalta.
- Kohonneen verensokerin tilannetta voi kestää vuosia. Tällainen tilanne on hyvä tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja hoitaa, sillä oikeanlaisella hoidolla ja elämäntapamuutoksilla on mahdollista ehkäistä diabeteksen puhkeaminen.
Tyypillisimmät oireet:
- yleinen väsymyksen tunne
- janon tunne
- huono olo
- virtsaamistarve
- yllättävät muutokset näön tarkkuudessa
- pitkittynyt infektio, esim. haavat, ruusu-tai sieni-infektiot ihossa eivät parane normaalisti
- jalkaoireet, kuten esim. jalkasäryt, lihaskouristelut
Jos oireesi ovat voimakkaat, tulee sinun soittaa 112 ja hakeutua hoitoon päivystyksellisesti.
Apuna oman terveydentilasi arvioinnissa
- Täytä Terveystarkastus (omaolo.fi) kysely. Ammattilainen vastaanottaa kyselysi tulokset ja arvioi tietojen perusteella jatkohoitosi tarvetta.
- Ole yhteydessä suoraan omalle terveysasemallesi tai työterveyshuoltoosi. Yhteystietoja on koottu polun kohtaan Yhteydenotto terveydenhuoltoon.
- Täytä Diabetesliiton sivuilta löytyvä riskilaskuri
Tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskit ja ennaltaehkäisy
- Diabetekselle altistavien perintötekijöiden lisäksi ylipaino, epäterveellinen syöminen ja vähäinen liikkuminen ovat tyypin 2 diabeteksen keskiset riskitekijät. Myös pitkäkestoisella stressillä, univaikeuksilla ja masennuksella on yhteys tyypin 2 diabeteksen syntyyn ja etenemiseen. (Lähde: THL)
- Oireidesi havaitsemisen jälkeen diabeteksen kehittymistä voidaan ehkäistä elintapamuutoksilla (painon pudotus, liikunta, ruokavalio), onnistuneet elintapamuutokset voivat jopa puolittaa riskisi sairastua. Kun elimistösi alentunut sokerinsietokyy havaitaan ajoissa, voidaan elintapojen muutoksella ehkäistä diabeteksen kehittyminen. Lisätietoa voit saada palvelupolun kohdasta omahoito.
- Suun terveydellä on myös suuri merkitys diabeteksen ehkäisyssä: suun kiinnityskudosten sairaudella, parodontiitilla, on todettu olevan yhteyttä diabeteksen syntyyn ja myös toiseen suuntaan katsottuna, diabetes vaikuttaa suun terveyteen heikentävästi. Lisätietoa voit lukea täältä: diabetes ja suu
Lisätietoa:
- Tyypin 2 diabetes | Diabetestalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)
- Diabetesliiton sivut: Diabetes.fi
Vastaanottokäynti
Ensikäynti vastaanotolla
- Laboratoriotestituloksesi voidaan käydä kanssasi läpi myös puhelimitse.
- Diabeteksen toteamiseen liittyvät alkututkimukset ja sairauden toteaminen on saatettu toteuttaa sinulle jo työterveyshuollon käyntisi yhteydessä. Jatkohoidon suunnittelua varten sinut on voitu ohjata omaan terveyskeskukseesi jatkohoidon tarpeen arviointia ja seuraamista varten.
- Ensikäynnin vastaanoton voi toteuttaa lääkäri tai hoitaja, yksilöllinen tilanteesi huomioiden ja terveyskeskuksesi palveluiden mukaisesti.
- Ensikäynnillä ammattilainen arvioi yleisen terveydentilasi, lääkityksen aloittamisen tarpeen ja kirjoittaa tarvittavat reseptit.
- Lääkäri kirjoittaa sinulle B-lausunnon. Lausuntoa tarvitaan esimerkiksi Kela- korvausten hakemiseksi erityskorvattavista lääkkeistä.
Ohjausta ja tietoa sairautesi hoitoon liittyen
- Ensikäynnillä saat tietoa sairaudestasi ja sen hoidosta.
- Omilla elämäntavoilla voit vaikuttaa sairautesi hoitotasapainoon ja vointiisi. Saat ohjausta myös elämäntapojesi tarvittavien muutosten suhteen sekä tietoa elämäntapamuutostasi tukevista palveluista.
- Lisäksi saat tietoa omahoitoasi tukevista sähköisistä palveluista.
- Omahoitajasi tekee sinulle tarvittaessa myös lähetteen hoitotarvikejakeluun tarvittavien hoitotarvikkeiden hankkimiseksi.
- Jos sinulla todennetaan ensikäynnillä diabetes, on hyvin yleistä, että lääkehoidoksi valitaan alkuun Metformiini. Tarkemmat lisätiedot ja ohjausta lääkehoitoon saat tarkemmin vastaanottokäynnilläsi.
- Vastaanotolla voit saada myös lisätietoa luotettavista lisätiedonlähteistä sekä omahoidon tueksi sopivista digitaaliset palvelut (verensokeritasojen seurantaan, elämäntapa ym.)
Kun sinulla on todettu diabetes, tulee sinun lisäksi kiinnittää huomiota:
- Suun terveyteen: Otathan yhteyttä suun terveydenhuoltoon mahdollisen hoidon tarpeen kartoittamiseksi.
- Silmien terveyteen: Silmänpohjan kuvaukseen saat tarvittaessa lähetteen omahoitajaltasi.
- Yleisesti elämäntapoihisi: Saat tietoa ja ohjauksen elämäntaparyhmään tarvittaessa hoitosi tueksi.
Laboratoriokäynti
- Jos olet ollut oireisiisi liittyen puhelimitse yhteydessä terveysasemallesi, hoitaja on voinut tehdä sinulle hoidontarpeen arviointia sekä lähetteen laboratoriotutkimuksiin.
- Jos olet käynyt terveysasemallasi tai työterveydessäsi oireidesi vuoksi, sinulle on voitu ottaa testillä ns. pikaverensokeri ja sen perusteella sinulle on tehty lähete tarkempiin laboratoriotutkimuksiin.
Valmistautuminen laboratoriokokeisiin:
- Yleensä laboratoriokokeet edellyttävät ravinnotta olemista 10-14 h, sillä arvot voivat sisältää ns. paastoarvoina tarkasteltavia testejä:
- paastoverensokeri määrätään otettavaksi hyvin usein jos on vahva epäily diabeteksesta
- usein diabeteksen tutkimiseksi määrätään myös HbA1c, kolesteroliarvot, ns. pieniverenkuva eli PVK, munuais- ja maksa-arvot sekä virtsanäyte (U-AlbKrea).
- Lisää ohjeita verensokeritutkimuksiin valmistautumisesta näet täältä: Fimlab - verensokeritutkimukset.
Tarvittaessa tai toteutuu paikkakuntakohtaisesti