Pidempään jatkuvat oireet
- Useimmat masennustilat kestävät muutamista viikoista muutamiin kuukausiin.
- Osa masennustiloista kuitenkin jatkuu pidempään, vaihtelevin oirein jopa vuosia.
- Masennuksen uusiutumisen kannalta onkin olennaista arvioida, jäikö sinulle hoitojakson päätyttyä jälkioireita. Näistä tyypillisimpiä ovat muun muassa eriasteiset keskittymisvaikeudet, uniongelmat sekä epämääräiset kivut.
- Masennustila voi myös kroonistua, silloin masennustila on pitkittynyt yli kaksi vuotta kestäneeseen yhtäjaksoiseen masennustilaan.
- Huomioitavaa on, että kertaalleen sairastettu masennus ja jälkioireet lisäävät riskiä sairastua masennukseen uudelleen.
- Masennustilat alkavat usein samoilla ennakoivilla oireilla, kuin aiemmin sairastettu masennustila. Jos huomaat itselläsi ennakoivia masennusoireita, ota yhteys terveydenhuoltoon.
- Ylläpitolääkityksellä pyritään ehkäisemään elämää rajoittavan masennuksen uusiutumista.
Masennuksesta toipumisen peruselementit ja hyvän mielenterveyden ylläpitäminen
- Masennuksesta toipuminen vie aikaa. Pitkäjänteisyys pitää muistaa erityisesti, jos takana on ollut useampi masennusjakso.
- Voit itse vaikuttaa toipumiseesi etsimällä tasapainoisen tilanteen esimerkiksi unen, liikkumisen, työnteon ja sosiaalisten suhteiden välillä.
- Masennuksesta toipuvan kannattaa välttää päihteitä ja stressiä.
- Hyvän mielenterveyden ylläpitämisen tueksi löydät lisätietoa palvelupolun kohdasta Hyvän mielenterveyden ylläpitäminen.
Työ- ja toimintakyky
- Työhön paluun aikatauluja sekä joustavia työhön paluun tapoja voidaan suunnitella yhdessä työterveyden, sinua hoitavan ammattilaisen sekä työnantajan kanssa yhteistyössä.
- Lisää työ- ja toimintakyvyn arvioimisesta hoitoosi liittyen voit lukea palvelupolun kohdasta terveydenhuollon vastaanottokäynti.
- Tarvittaessa tilannettasi ja sinua tukevien palvelujen kokonaistarvetta voidaan arvioida sosiaalihuollon ammattilaisen kanssa tiiviissä yhteistyössä. Kanssasi voidaan toteuttaa palvelutarpeen arviointi tarvittavien tukitoimien kartoittamiseksi.
- Kun olet palaamassa takaisin työelämään sairauslomalta, paluu tehdään tiiviissä yhteistyössä hoitotahosi ja mahdollisesti työterveyshuoltosi kanssa.
- Jos olet palaamassa työelämään voit olla oikeutettu ammatilliseen kuntoutukseen, jota järjestää yksilöllisen tilanteesi mukaan työeläkevakuutusyhtiöt tai Kela.
- Työterveyshuollolla on vastuu työpaikoille tarvittavien tukitoimien järjestämisestä. Onkin tärkeää käydä keskusteluja oman työterveyshuollon kanssa, mitä tukitoimia juuri sinun työpaikallesi voidaan järjestää. Alla lueteltuna muutamia pysyviä tai tilapäisiä tukitoimia
- osaamisen tukeminen
- koulutus
- työjärjestelyt
- työaikamuunnokset
- uudenlaisiin työtehtäviin sijoittaminen sekä
- työyhteisön valmennukset