Vauvan unitaitojen kehittymisen tukeminen
Vauvan unitaidot kehittyvät vähitellen ja perheenne voi tukea niiden kehittymistä eri tavoin. Näitä auttavat muun muassa:
- Säännöllinen rytmi: säännöllinen rytmi esimerkiksi ruokailujen, leikin ja ulkoilujen suhteen luovat pohjaa myös säännölliselle unelle.
- Valon ja toiminnan määrän vaihtelu päivä- ja yöaikojen eroon opetellessa
- Pimeässä nukkuminen
- Yöaikaisten syöttöjen ja vaipanvaihtojen hoitaminen mahdollisimman eleettömästi
- Tavallista pidempi imetys juuri ennen nukkumaanmenoa. Näin nälkä pysyy poissa mahdollisimman pitkään.
- Vauvan nukahtaminen omaan sänkyyn
- Itkuun ja heräilyyn reagointi vauvaa taputtelemalla ja hiljaisesti hyssyttelemällä. Yöaikana kannattaa välttää vauvan nostamista syliin.
- Ohjaus rauhoittumaan ilman vanhempia, esimerkiksi unilelujen tai unirättien avulla. Näin tuetaan positiivista uniassosiaatiota.
Usein yöunet alkavat kehittyä parempaan suuntaan jo muutamassa viikossa. Lapsen temperamentti vaikuttaa jo vauvana myös unitaitoihin. Voi olla, että utelias ja aktiivinen vauva ei malta nukkua, kun on niin innokas oppimaan uutta.
Eri-ikäisten vauvojen uniohjaus
Alle on koottu tiivistettynä uniohjauksen keskeiset asiat vauvan iän mukaan. (Lähde THL)
- 1 kk: tarjoa vauvalle yötä edeltävästi runsaasti maitoa, pidennä yösyötön väliä ja koita rauhoittaa yöllä heräillessä ensin muulla tavoin kuin syöttämällä. Ero aktiivisen, valoisan päiväajan ja hiljaisemman, pimeän yöajan välillä on tärkeää.
- 3 kk: Pyri erottamaan nukahtaminen ja syöminen toisistaan. Reagoi vauvasi itkuun nukkumaanmenotilanteissa aina samanlaisesti sen sävyn mukaan. Tue vähitellen vauvan nukahtamista itsekseen ja kun hän on siihen valmis, rauhoittele esimerkiksi silittämällä ja taputtelemalla.
- 5 kk: Vauvalla on biologiset valmiudet nukkua säännöllisessä vuorokausirytmissä ja monilla se on jo löytynyt. Anna vauvalle mahdollisuuksia nukahtaa itsekseen, oman sänkyyn. Ole alkuun lähellä ja tarvittaessa rauhoittele. Nukahtamisen tukena sama unilelu tai tutti auttaa.
- 6 kk: Itsekseen yöunille nukahtanut vauvaa kokee olonsa turvalliseksi herätessään yöllä, kun huomaa olevansa samassa paikassa ja pystyy jatkamaan uniaan rauhallisesti. Itsekseen nukahtamista tukee fyysisen kontaktin vähentäminen nukahtamistilanteessa.
Lisätietoa: Eri-ikäisten lasten unihäiriöt ja uniohjaus/THL
Unikoulu kotona
Moni perhe saa apua kotona toteutettavista unikouluista, joiden toteuttamiseen saat tarvittaessa ohjeita omasta neuvolastasi. Unikoulun tavoitteena on, että lapsi oppii nukahtamaan itse, ilman maitoa tai vanhemman apua. Se sopii yli 6 kk:n ikäiselle lapselle, joka pärjää yön yli ilman tiheää syöttämistä. Unikoulua pidetään vähintään kahden viikon ajan, mutta muutoksia lapsen nukkumisessa voi tapahtua jo kolmessa yössä.
Unikoulun jälkeen voidaan sopia seurantakäynti neuvolaan. Jotta ammattilaiset osaavat arvioida parhaat keinot ja neuvoa lapsen uniongelmiin liittyvissä asioissa, täytä myös unipäiväkirjaa vähintään kahden viikon ajan.
Lisätietoa:
Lasten univaikeuksien omahoito-ohjelma/Mielenterveystalo.fi