Uniapneaan liittyvän elämäntapaohjauksen tavoitteena on tukea sinua sairauden omahoidossa, auttaa lievittämään sairauden aiheuttamia oireita, tukea työkykyäsi sekä parantaa elämänlaatuasi. Ohjauksen sisältöihin vaikuttaa mm. sairauden vaikeusaste, mahdolliset liitännäissairaudet sekä kokemasi hoidon tarve. Samalla kun vahvistat terveyttä ja hyvinvointia tekemilläsi valinnoilla, hoidat uniapneaasi ja helpotat myös mahdollisten rinnakkaissairauksien oireita ja vaikutuksia.
Elämäntapaohjaus terveyskeskuksessa
- Tarvittaessa sinut ohjataan hoitajan vastaanotolle elämäntapaohjaukseen. Hoitajan kanssa voit keskustella esimerkiksi ravitsemus- ja liikuntatottumuksistasi kokonaisvaltaisesti ja sinua tuetaan myönteisissä muutoksissa. Voit varata tarvittaessa muutamia seurantakäyntejä tai sopia puhelimitse tapahtuvasta ohjauksesta.
- Tarkemmat sisällöt löydät paikkakuntakohtaisesti alla olevilta välilehdiltä.
Yhdistysten tarjoamia palveluita
Liikkumiseen, ravitsemukseen ja vertaistukea on tarjolla erilaisten yhdistysten järjestämänä. Esimerkiksi Hengitysyhdistyksen tarjoama elämäntapamuutokseen tähtäävä pienryhmävalmennus kannatta aloittaa kun laitehoitoa on jo takana muutamia kuukausia. Muuten palveluihin voi tulla ennen diagnoosin saantia, sitä odotellessa tai omahoidon eri vaiheissa.
Omahoito
- Omaolosta löydät hyvinvointivalmennuksia esimerkiksi uneen, ravitsemukseen, painonhallintaan, alkoholin käyttöön ja tupakoinnin vähentämiseen liittyen.
- Uniapneaan on saatavilla erilaisia apuvälineitä, esimerkiksi uniapneavyö asentohoitoon sekä hammastekninen uniapneakisko. Lisätietoa uniapneakiskosta Terveyskirjastossa
- Käyttöösi on polulle koottu linkkejä terveyden ja hyvinvoinnin omahoitoon
- Tietoa on koottu myös erilliselle Oman elintapamuutoksen polulle
- Lisätietoa uniapnean hoidosta Terveyskylä Keuhkotalosta
- Tutustu myös potilas- ja vertaistoimintaan omalla alueellasi.