Unen määrä ja heräilyt
Vastasyntyneen unen määrä on suuri ja vaihtelee paljon. Vastasyntynyt nukkuu yleensä 20 tuntia vuorokaudessa useammassa unijaksossa. Pisin yhtäjaksoinen uni kestää noin 2–4 tuntia. Nukkuakseen vastasyntynyt tarvitsee myös riittävän määrän energiaa. Unen määrä vähenee nopeasti vauvan kasvaessa. Jo kuukauden iässä se on enää 16 tuntia ja puolivuotiaana 13−14 tuntia. Ensimmäisten elinkuukausien aikana uni jakautuu tasaisesti ympäri vuorokauden. Pikkuhiljaa pisimmät unijaksot alkavat sijoittua yöhön ja vauva alkaa valvoa enemmän päiväaikaan.
Noin 4−6 kuukauden iässä yöheräilyjen määrä saattaa hetkellisesti lisääntyä, sillä vauvan nopea kehitys vaikuttaa myös unen laatuun Kaikki uudet taidot, kuten ryömimisen ja muu liikkumaan oppiminen, vaikuttavat vauvan uneen. Vauva rauhoittuu hitaammin, koska on innoissaan uusista taidoistaan. Näin ollen illat ja yöt sekä muut uniajat saattavat olla levottomia. Puhutaan “hulina-ajasta”.
Jos vauvalla on mahdollisuuksia rauhalliseen uneen päivän aikana, hän säätelee itse nukkumistarvettaan samaan tapaan kuin hän säätelee maidontarvetta.
Uniassosiaation muodostuminen
Uniassosiaatiolla tarkoitetaan kaikkia asioita, joita liitetään uneen ja nukahtamiseen. Näitä ovat esimerkiksi:
- Asiat, joita tehdään ennen nukkumaanmenoa
- Keinot, joilla koitetaan saada vauva nukahtamaan
- Nukkumapaikan olosuhteet, kuten hämäryys, tuuletus, lämpötila jne.
Vastasyntynyt vauva nukahtelee itsekseen useimmiten sinne, missä hän sattuu olemaan. Muutamien viikkojen päästä nukahtaminen ei enää olekaan ihan yhtä automaattista ja vanhempi alkaa toistaa jotain menetelmää, joka tuntuu toimivan unen saantiin. Jos vauva tottuu saamaan unen vanhempien avustuksella, esimerkiksi heijaten, sylissä tai syöden, hän saattaa hätääntyä, kun herää yöllä eri paikassa. Vanhemmilla onkin suuri vaikutus uniassosiaatioiden muodostumiseen. Olisi tärkeää totuttaa vauva siihen, että hänet lasketaan nukkumapaikkaansa hereillä, mutta rauhallisena. Unta tukevia positiivisia uniassosiaatioita on mahdollista liittää nukkumaanmenon rituaaleihin, olosuhteisiin ja esimerkiksi unileluihin ja -riepuihin. Lisää vinkkejä polun kohdassa Unitaitojen tukeminen kotona.
Lisätietoa: