Kuinka yleistä masennus on?
Masennustila eli depressio on tavallinen mielenterveyden häiriö, josta kärsii noin kuudesosa väestöstä jossakin elämänvaiheessa. Eriasteiset masennustilat ovat hyvin yleisiä. Selvästä masennustilasta kärsii noin 5 % ja niin sanotuista psykoottisista masennustiloista vajaa 1 % aikuisväestöstä tälläkin hetkellä. (Lähde: Duodecim.)
Milloin masennus voi puhjeta?
Masennus voi puhjeta missä iässä tai elämänvaiheessa tahansa. Eniten vakavaa masennusta sairastetaan keski-iässä. Naisilla masennus on kaksi kertaa miehiä yleisempää. Masennustila alkaa tyypillisesti vaikeiden elämäntapahtumien ja menetysten yhteydessä, mutta se voi alkaa myös tavanomaisessa elämänvaiheessa. Joillakin on masennukseen perinnöllistä taipumusta. Myös varhaislapsuuden vahingolliset kokemukset – erityisesti erot ja menetykset - saattavat aiheuttaa masennusalttiutta. (Lähde: Mielenterveystalo.fi.)
- Masennustilassa tavanomainen mieliala on huonontunut kokonaisvaltaisesti. Mielihyvä ja kiinnostus asioihin katoavat.
- Masennus ilmenee tunne-elämässä, ajattelussa, toimintakyvyssä ja jopa kehon toimintojen muutoksina.
- Jos masennus pitkittyy, se uhkaa esimerkiksi työkykyä.
- Masennusta pystytään hoitamaan hyvän hoidon ja kuntoutuksen avulla.
Masennusoireiden tunnistamisen keinoja löydät palvelupolun kohdasta: Tunnista oireet ja hoitomuodoista kohdasta: Masennuksen hoito.
Järjestöillä ja esimerkiksi Mielenterveystyön keskusliitolla ja Mielenterveysomaisten keskusliitolla on erilaisia palveluja sairastuneen ja hänen läheisensä tueksi. Tärkeintä onkin muistaa, että et jää ongelmasi kanssa yksin. Myös samaa kokeneiden vertaisten kanssa keskustelu antaa tukea välillä toivottomiltakin tuntuviin hetkiin. Tämän kohdan välilehdillä on lisäksi kerrottu tarkemmin moninaisia palvelumuotoja tarjoavista tahoista.
Lisätietoa masennuksesta:
Masennushäiriöiden esiintyvyys, riskitekijät ja ennuste (duodecimlehti.fi)