Yhteydenotto

Neljä erilaista ammattilaista, vasemmassa reunassa puhekupla.

Näin saat yhteyden kuntoutukseen  

Voit keskustella kuntoutustarpeestasi aina, kun asioit

  • julkisessa terveydenhuollossa
  • sosiaalipalveluissa
  • työterveyshuollossa
  • muussa sote-palvelussa.

Voit myös itse hakeutua terveydenhuoltoon kuntoutustarpeesi selvittämistä varten. Se onnistuu esimerkiksi puhelimitse.

Kun soitat omalle terveysasemallesi, kuulet viestin ja voit hyväksyä takaisinsoiton. Sinuun otetaan sen jälkeen yhteyttä.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen terveysasemien ja kuntoutuspalvelujen yhteystiedot löydät Oma Hämeen sivuilta.

Sähköiset palvelut

Sähköiset palvelut 

Voit halutessasi asioida kuntouksen ammattilaisen kanssa myös etäyhteydellä. Tiedustele tätä mahdollisuutta ajanvarausta tehdessäsi.

Etävastaanotto toteutuu tietoturvallisesti vahvan tunnistautumisen kautta.

Sähköisestä asioinnista löydät tietoa Oma Hämeen sivuilta.

Nuorten aikuisten palvelut

Nuorten aikuisten palvelut

Jos olet alle 30-vuotias, voit käyttää Ohjaamon palveluja. Ohjaamosta saat maksutonta apua ja tukea monenlaisiin asioihin – opiskelusta ja työllistymisestä asumiseen sekä kaikkeen näiden väliltä. Ohjaamoon olet tervetullut omana itsenäsi tilanteessa kuin tilanteessa. Voit etsiä sinua lähimmän Ohjaamon Ohjaamojen yhteiseltä hakusivulta.

Jos opiskelet toisella asteella (eli ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa), saat terveydenhoidon ja kiireettömän sairaanhoidon palveluita opiskeluterveydenhuollosta. Palveluihin kuuluu myös seksuaaliterveyspalveluita sekä mielenterveys- ja päihdepalveluita. Palveluilla pyritään edistämään terveyttäsi, opiskelukykyäsi sekä koko opiskeluyhteisön hyvinvointia. Lisätietoa Kanta-Hämeen hyvinvointialueen opiskeluterveydenhuollosta saat Oma Hämeen sivuilta.

Jos opiskelet perustutkintoa korkeakoulussa (eli yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa), saat terveyden- ja sairaanhoitopalveluja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä eli YTHS:stä. YTHS myös edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä sekä opiskeluympäristön ja -yhteisön hyvinvointia. Tutustu tarkemmin yhteydenotto-ohjeisiin YTHS:n sivuilla.

Jos olet alle 30-vuotias ja sinulla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa, voit hyödyntää NEET Nuorten terveyspalveluja ja terveysneuvontaa. Lue lisää NEET-nuorille tarkoitetuista terveyspalveluista Oma Hämeen sivuilta.

Jos olet 16–29-vuotias ja tarvitset tukea arkeesi, voit hakea Kelan järjestämään nuoren ammatilliseen kuntoutukseen. Sen tavoitteena on auttaa sinua suunnittelemaan tulevaisuuttasi ja löytämään suunta opiskelu- ja työelämään. Nuoren ammatilliseen kuntoutukseen voit hakea ilman lääkärin lausuntoa. Kun haet kuntoutukseen, sinun ei tarvitse itse tietää, minkälaista kuntoutusta haet. Kela auttaa sinua valitsemaan sopivimman kuntoutusmuodon. Tutustu nuoren ammatilliseen kuntoutukseen tarkemmin Kelan sivuilla.

Työkykyä tukevat palvelut

Työkykyä tukevat palvelut  

Jos terveydentilassasi tapahtuu muutos, se voi vaikuttaa myös kykyysi selviytyä työssäsi. Osittainen työkyky tarkoittaa sitä, että työkykyä on vielä jäljellä. Moni osatyökykyinen pystyy tekemään ja tekee itselleen soveltuvaa työtä täysipainoisesti. Onkin tärkeää selvittää, millä tavoin työkykyäsi ja työelämässä jatkamistasi voitaisiin tukea ja edistää parhaiten.

Jos olet työelämässä, kun terveydessäsi tapahtuu muutos, ota yhteys työterveyshuoltoosi. Työterveyshuolto toimii yhteistyössä työpaikkasi kanssa. Sen tavoitteena on edistää terveyttäsi ja työkykyäsi työurasi kaikissa vaiheissa. Työkyvyn tukeminen perustuu työpaikallasi sovittuihin käytäntöihin. Työterveyshuollon tärkeimmät ennaltaehkäisevät toimet ovat

  • työkyvyn ylläpito
  • riittävän varhainen hoito
  • oikea-aikainen kuntoutus.

Voit lukea lisää työterveyshuollosta Työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta.

Jos et ole työterveyshuollon piirissä, kun terveydessäsi tapahtuu muutos, käänny oman terveysasemasi puoleen. Hoitajan tai lääkärin kiireettömän vastaanoton yhteystiedot löydät Oma Hämeen sivuilta.

Työttömän terveystarkastus ja työ- ja toimintakyvyn arviointi

Työttömän terveystarkastuksessa

  • arvioidaan ja tuetaan terveyttäsi ja hyvinvointiasi
  • kartoitetaan työ- ja toimintakykysi sekä kuntoutustarpeesi.

Kun haluat työttömän terveystarkastukseen, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi.

Työkyvyn arviointia tarvitaan

  • kuntoutumisesi suunnittelun tueksi
  • kun arvioidaan, mitä sosiaaliturvaan liittyviä palveluja tai toimeentuloetuuksia voisit saada.

Työkykyäsi voidaan arvioida myös samalla, kun työura- ja työllistymisvaihtoehtojasi kartoitetaan. Tällöin työkyvyn arviointi toimii työllistymisprosessisi osana.

Ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehdoista saat lisätietoa tämän polun kohdasta Kuntoutuspalvelut Kanta-Hämeen hyvinvointialueella.

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti