Tuen tarpeen tunnistaminen

Läheisen tuen tarve

Läheisen sairastuminen on usein kuormittava elämäntilanne myös itsellesi tai muille sairastuneen läheisille. Voit tuntea esim. väsymyksen, alakuloisuuden ja surullisuuden tunteita. On tärkeää, että sinulla on mahdollisuus puhua myös omasta tilanteestasi. Hetkellisesti tai lyhytaikaisesti alakuloisuuden tai masentuneisuuden ja kuormittuneisuuden tunteet ovat ohimenevä tunnetila, joka kuuluu normaaliin tunnevalikoimaasi ja on luontainen reaktiosi pettymyksille ja menetyksille. Suurimmalla osalla alakulo ei pahene hoitoa vaativaksi tilaksi. Pidempiaikaisena tilanne on hyvä selvittää yhdessä ammattilaisen kanssa. Myös lapsen ja nuoren tilanne sairastuneen läheisenä tulee huomioida varhaisessa vaiheessa.

Ilmoitus tuen tarpeesta

Jos olet huolissasi ihmisestä, joka ei mielestäsi pysty vastaamaan huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, voit tehdä ilmoituksen asiasta. Ilmoituksen voit tehdä myös omasta tilanteestasi. Ilmoituksen tuen tarpeesta pääset tekemään Oma Hameen verkkosivuilta.

Sairastuneella on lemmikki tai eläimiä huollettavanaan

Jos mieli järkkyy, voi voimavarat myös lemmikkien tai huollettavien elämien suhteen olla myös vähissä. Jos olet huolestunut sairastuneen läheisesi eläinten hyvinvoinnista, on syytä tehdä asiasta ilmoitus viranomaiselle - ammattilaisen arvioi kokonaistilanteen tarvittaessa.

Mielenterveyden ja päihteiden käytön haasteet kuormittavat myös läheisiä.

Kysy nuorelta - FinFami Varsinais-Suomi

Ammattilainen:

Kun joku sairastuu psyykkisesti, vaikuttaa se aina myös hänen lähipiirinsä elämään. Sairastuneen käytös ja toiminta muuttuvat. Läheisten elämään tilanne tuo epävarmuutta ja hämmennystä. Voi olla vaikea tietää mistä on kysymys ja miten pitäisi toimia. Läheisen haastava tilanne sairastuneen lähellä on tärkeää tunnistaa, koska psyykkisesti sairastuneen läheisillä on kohonnut riski sairastua myös itse masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön ja stressiperäisiin fyysisiin sairauksiin. Läheisen psyykkinen sairastuminen tuo elämään kuormitusta, joka voi  vaikuttaa myös sairastuneen läheisen oman somaattisen sairauden hoitotasapainoon ja itsehoitoon, taloudelliseen tilanteeseen tai työssä jaksamiseen.

Läheisen tilanne voi tulla esiin missä tahansa sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Läheisen tilanteen tunnistaminen

Miten tunnistaa mielenterveyssairautta sairastavan läheisen tilanne?

Mielenterveysläheinen on henkilö​:

  1. joka tuntee huolta läheisensä mielenterveydestä​
  2. jonka läheisellä on mielenterveyden häiriö​
  3. joka kokee tilanteen vaikuttavan myös omaan elämäänsä.

Läheinen voi olla sairastuneen perheenjäsen, lapsi, vanhempi, isovanhempi, sisarus, sukulainen, ystävä, naapuri tai esimerkiksi kollega, puoliso eli kuka tahansa, joka tuntee huolta läheisensä mielenterveydestä ja joka kokee sairastuneen tilanteen vaikuttavan omaan elämäänsä.

Selvitä:

  • läheisen arjen sujuvuus ja pärjäävyys.
  • konkreettisen tuen tarpeet, kuten lasten- ja kodinhoitoapu, siivousapu, taloudellisen tuen tarve jne.
  • Joillekin läheisille riittää keskustelutuki tai vertaistuki
  • Jotkut läheiset voivat tarvita itselleen vahvempaa terveydenhuollon tai sosiaalihuollon tukea ja palveluja, esimerkiksi päivystys, sote-keskusten miepä-palvelut tai sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta
  • Jos läheisen tuen tarve on akuutti, äkillinen ja vakava, on oikea palvelu 112 tai sosiaali- ja kriisipäivystys, jossa tilanteesta tehdään arvio. Sosiaali- ja kriisipäivystyksestä tarkempaa tietoa löydät Oma Hämeen verkkosivuilta).

Muista, ettei sinun tarvitse tehdä tätä työtä yksin, vaan voit hyödyntää moniammatillista yhteistyötä ja ohjata oikeisiin palveluihin. Sinun ei tarvitse osata tai ehtiä hoitaa kaikkea itse, tunnistaminen ja ohjaaminen riittää.

Läheisen tilanteen arviointi

Jatko-ohjaustarpeen arviointi:

  1. Jos läheisen avun tarve on tietoon liittyvä - ohjaa palvelupolun pariin.
  2. Jos läheisellä on toive keskusteluavusta tai vertaisryhmistä, FinFami ry tms. saa lisätietoa. Katso palvelupolun kohdat keskustelutuki tai vertaistuki.
  3. Tarvittaessa läheisen ohjaaminen terveydenhuollon tai sosiaalihuollon palveluun.

Omaistilanteen kuormittavuuden, vaikutusten sekä tuen ja palveluiden tarpeen arvioinnissa voi hyödyntää  mm.:

Lasten ja nuorten tukemiseen läheistilanteessa lisätietoa löydät Finfamin sivuilta.

Läheisen oireilu

Sairastuminen mielenterveyssairauteen voi oireilla ja näkyä monella tapaa myös läheisen arjessa:

Herättää tunteita:

Läheisen sairastuminen herättää usein monenlaisia tunteita​, mm. huoli, pelko, suru, syyllisyys, huono omatunto, häpeä, yksinäisyys, uupumus ja rakkaus, mutta myös ärtymys, kiukku, avuttomuus, toivottomuus, ahdistus ja riittämättömyyden kokemus ovat yleisiä.

Mielenterveys- tai päihdeomaisen tunteista sairastunutta läheistään kohtaan on kuvattu A-klinnasäätiön artikkelissa.

Fyysisinä oireina:

Läheisen sairastuminen voi näkyä fyysisinä oireina

Tilanteen kuormittavuus voi näkyä myös fyysisinä vaivoina, mm. lihaskivut, kohonnut verenpaine, päänsärky, ruokahaluttomuus, mahavaivat ja iho-oireet. Mielen tasolla stressiä syntyy, kun vaatimukset ja yksilön voimavarat eivät ole tasapainossa. Kehon tasolla stressi tarkoittaa vireystilan nousua. Stressi tarkoittaa tilaa, jossa ihminen kohtaa niin paljon haasteita ja vaatimuksia, että käytettävissä olevat voimavarat ylittyvät tai ovat tiukoilla. Vaatimukset voivat nousta ympäristöstä: tehtävät voivat olla liian haastavia. Vakavasta stressitilasta voi seurata masennus, paniikkihäiriö, ahdistus tai työuupumus.

Taloudellisin vaikutuksina:

Sairastuneen taloudellinen tilanne heijastuu usein myös omaisen elämään. Sairastuneen tulojen pienenemisellä, kulujen lisääntymisellä tai rahankäytön hallinnan vaikeuksilla voi olla vaikutusta myös omaisen talouteen ja toimeentuloon.

Puheeksi ottamisen työkalut ammattilaisille

Puheeksi ottamisen työkalut ammattilaisille:

Ammattilaisille suunnattuja työkaluja löytyy kootusti: https://finfami.fi/ammattilaisille_tyokaluja/.

  • Kuormittavan elämäntilanteen puheeksi ottaminen. Malli on kehitetty erityisesti ikääntyneiden palveluihin, mutta sopii kaikenikäisille.

         Finfamin Muistikortti ammattilaiselle: etsiva omaistyo.pdf

  • Mielenterveyden puheeksi ottaminen parisuhteessa:

         Finfami ry, Pirkanmaa: Kolmen-Kimpan-puheeksi-ottamisen-malli-ammattilaisille.pdf

  • Riskikartoitustyökalu. Auttaa huomaamaan mitkä tekijät vähentävät ja mitkä lisäävät omaisen riskiä sairastua myös itse.

         Finfami ry, riskikartoitustyokalu.png

  • Huomioi omaiset -malli. Menetelmä, jolla ammattilainen voi arvioida asiakkaansa omaisten tuen tarvetta.

         Finfami Pirkanmaa: Huomioi-omaiset-malli.pdf

Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?
  • Erittäin hyvin 
  • Melko hyvin 
  • Melko huonosti 
  • Erittäin huonosti