Kotihoito
Kotihoidon palveluja kohdennetaan ihmisille, jotka toimintakykynsä vuoksi tarvitsevat tukea kotona selviytymisessä. Kotihoidon tavoitteena on edistää ja tukea asiakkaan hyvinvointia ja mahdollistaa kotona asuminen sairauksista ja toimintakyvyn heikkenemisestä huolimatta.
Kotihoitoa voidaan myöntää säännölliseen tai tilapäiseen tarpeeseen. Säännöllisen kotihoidon asiakkaille tehdään yksilöllinen hoito- ja palvelusuunnitelma.
- Säännöllistä palvelu on silloin, kun kuntalainen tarvitsee lähes päivittäin apua arjen toimissa, kuten ravitsemuksessa, hygienian hoidossa tai lääkehuollon toteutuksessa.
- Kotiin annettava palvelu voi olla tilapäistä silloin, kun kuntalainen ei ilman sairaankuljetusta pääse esimerkiksi laboratoriokokeisiin.
- Kotihoidon asiakkaana voit tiedustella mahdollisuutta fysioterapiaan myös kotihoidon fysioterapeutin kautta.
Kotihoidon palvelu on maksullista. Säännöllisen kotihoidon maksu määräytyy asiakkaan bruttotulojen mukaan. Maksun suuruuteen vaikuttaa asiakkaan saamien palveluiden tuntimäärä kuukaudessa.
Akuuttihoito osastolla
Akuuttihoito osastolla
- Päivystystutkimusten jälkeen hoito jatkuu lääkärin määräyksen mukaan akuuttihoidossa joko Kanta-Hämeen keskussairaalaan osastolla 4B tai yliopistollisessa sairaalassa, esimerkiksi TAYS:ssa. Jos aivoinfarktin aiheuttaja ei ole selvinnyt jo päivystystutkimuksissa, tutkimukset syyn selvittämiseksi jatkuvat ja lääkitys uusien aivohalvauksien estämiseksi säädetään syyn mukaisesti.
- Akuuttihoitoa voidaan antaa 4B osastolla joko osaston hoitopaikalla tai valvontayksikössä.
- Henkilökunta seuraa tiiviisti oireitasi ja elintoimintojasi, kuten sydämen rytmiä, verenpainetta ja verensokeria. Lääkehoidostasi huolehditaan lääkärin määräysten mukaisesti ja aivohalvauksen riskitekijöitä kartoitetaan. Valvonnassa seurataan myös mahdollisten neurologisten oireiden ilmenemistä ja muuta vointiasi.
- Ruoka tilataan osastolle toiveidesi ja tarpeidesi mukaan, huomioiden myös mahdolliset nielemiseen liittyvät ongelmat.
- Heti vointisi vakaannuttua aloitetaan kuntoutus. Varhainen kuntoutus takaa parhaan tuloksen. Sinua tuetaan päivittäisissä toimissasi asteittain hoitajien, fysioterapeutin sekä toimintaterapeutin tukemana. Kuntoutumiseen tarvitaan aluksi paljon tukea ja aikaa, ja se voikin alkuun tuntua hitaalta ja työläältä.
- Moniammatillinen tiimi seuraa päivittäin vointisi edistymistä ja arvioi, tarvitsetko kuntoutumisesi jatkamiseksi jatkohoitopaikan. Hoitotiimiin kuuluvat lääkäri, hoitaja, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, puheterapeutti, neuropsykologi, sosiaalityöntekijä ja kuntoutusohjaaja.
Vierailut osastolla
- Läheisesi voivat vierailla osaston valvontayksikössä lyhyinä jaksoina, koska tila on ahdas ja hoitopaikkoja vain muutama.
- Osastopaikalla ollessasi vierailuihin ei liity tilojen asettamia rajoituksia, mutta huonetoverin tarpeet on hyvä huomioida.
- Voit tutustua vierailuohjeisiin tarkemmin Kanta-Hämeen keskussairaalan sivuilla.
Yhteystiedot:
- Osasto 4B akuuttineurologian yhteystiedot löytyvät Oma Hämeen sivuilta.
- Neurologian osasto, p. 03 629 2444
- Neurologinen valvonta, p. 03 629 2344
Numeroissa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Kello 7.00-14.30 välisenä aikana voit jäädä takaisinsoiton sijasta odottamaan puheluun vastausta myös linjalle.
Kotiin vai jatkohoitoon?
Osa aivoinfarktin sairastuneista pääsee kotiutumaan muutaman vuorokauden vuodeosastohoidon jälkeen. Jos tarvitset pidempää sairaalahoitoa, jatkohoitopaikkasi määräytyy vointisi, kuntoutustarpeesi ja kotikuntasi mukaan. Ellet tarvitse kuntoutusta, seuranta tapahtuu omalla terveysasemallasi tai työterveyshuollossa.
Tietoa ja vertaistukea
Aivoverenkiertohäiriöön (AVH), kuten aivoinfarktiin sairastuneelle ja hänen läheiselleen on tarjolla erilaisia tukimuotoja ja lisätietoa sairauteen sopeutumiseksi.
Hyvinvointialueella järjestettävät ensitietotilaisuudet:
Keskussairaalalla Hämeenlinnassa järjestettävät AVH-tilaisuudet sairastuneille ja läheisille
Kanta-Hämeen keskussairaalan lääkinnällinen kuntoutus järjestää AVH-tilaisuuksia aivoverenkiertohäiriöihin sairastuneille ja heidän läheisilleen useita kertoja vuodessa. Tavoitteena on antaa tietoa ja valmiuksia kohdata muuttunut elämäntilanne. Tilaisuudessa mahdollisuus kysyä, jakaa omia kokemuksia, ajatuksia ja tunteita sairauteen liittyen. Tilaisuus on maksuton ja tarkoitettu Kanta-Hämeen keskussairaalan asiakkaille. Tähän maksuttomaan tilaisuuteen saavat kutsun Kanta-Hämeen keskussairaalassa hoitoa saaneet. Tilaisuudessa on mukana hoitavien ammattilaisten lisäksi usein myös AVH -tukihenkilö.
Sisältö: Sairastuminen, kuntoutus, sosiaalietuudet, jatkokuntoutus, muiden sairauksien hoito (Diabetes, verenpainetauti, sydäntaudit). Tilaisuuksia järjestetään 4-5 kertaa vuodessa.
Ensitietoilta Riihimäen neurologisen osaston potilaiden läheisille
Riihimäen sairaalassa järjestettävä ensitietotilaisuus on tarkoitettu neurologian osastolla hoidossa olevien sairastuneiden läheisille. Tilaisuudessa on mukana läheistäsi hoitavien ammattilaisten lisäksi usein myös AVH-tukihenkilö.
Tietoa tueksi sairauden kanssa elämiseen:
Terveyskylän Kuntoutumistalosta löydät tietoa ja tukea kokonaisvaltaiseen kuntoutumiseesi.
Omahoito
Omahoito on tärkeä osa kuntoutumista
Voit tukea ja edistää toipumistasi itsenäisesti välttämällä aivoinfarktin riskitekijöitä ja kiinnittämällä huomiota mm. liikuntaan ja ruokavalioon.
Omahoidon aikana myös mielen hyvinvoinnista huolehtiminen tärkeää. Tarvittaessa isätietoa ja tukea löydät tämän polun kohdasta Tietoa ja vertaistukea, välilehdeltä Mielen hyvinvoinnin tueksi.
Aivoliiton sivuilta löydät tietoa kuinka ehkäiset aivoinfarktin.
Kuntoutumisen tuki
Kuntoutuksen tarve ja pituus arvioidaan yksilöllisen tarpeesi mukaan.
Kuntoutus vahvistaa ja auttaa kykyä toimia arjessa. Kuntoutujan oma aktiivisuus ja motivaatio kuntoutumistaan kohtaan ovat kuntoutumisen avaintekijät. Omahoidosta löydät lisää tämän polun kohdasta Omahoito.
Aivoinfarktista kuntoutumiseen voit saada tukea sinua hoitavilta tahoilta, kunnan järjestämistä palveluista sekä asuinalueellasi toimivilta järjestöiltä.
Seuranta
Aivoinfarktin saaneille suositellaan jatkossa yhden tai kahden vuoden välein seurantakäyntiä oman lääkärin tai työterveyslääkärin vastaanotolla.
Terveydentilasi ja sairautesi seurannan päätavoitteena on aivoinfarktin uusiutumisen ehkäisy. Seurannan tarkoituksena on myös vointisi seuraaminen sekä sairauteesi liittyvien riskitekijöiden ja lääkityksen läpikäyminen. Voit saada halutessasi myös tukea ja ohjausta hyvinvointia ja terveyttä edistävien vaihtoehtoja lisäämiseksi elämääsi. Tarvittaessa seurantakäynnillä voit saada tukea myös pysyvien elämäntapamuutosten aikaansaamiseksi. Jos sinulla on käytössäsi työterveyshuollon tarjoamat palvelut, suosittelemme olemaan yhteydessä työterveyteesi ja selvittämään, ovatko sairautesi seurantakäynnit mahdollisia työterveytesi vastaanotolla.
Voit tiedustella ohjausaikaa elintapa- ja ravitsemusohjaukseen omasta terveyskeskuksestasi.
Jatkotutkimukset ja seuranta
Osastojakson jälkeen sinulla voi olla käyntejä neurologian poliklinikalla Kanta-Hämeen keskussairaalassa esimerkiksi ajo-, opiskelu- ja työkyvyn arvioimiseksi sekä sopivan palvelukokonaisuuden löytymiseksi moniammatillisen hoitotiimin tuella. Poliklinikalla tehdään myös valtimotauteihin liittyviä riskitekijöiden seurantaa sairauden uusimisen ehkäisemiseksi. Lääkäri määrittää kontrollikäyntien tarpeen.
Joskus aivoinfarktin jälkeen tarvitaan myös neuropsykologisia tutkimuksia, erityisesti silloin, kun esiintyy muistin, tarkkaavaisuuden tai muiden ajatustoimintojen häiriöitä ja tarvitaan esim. työkykyisyysarviota. Tutkimusten perusteella voidaan suositella sopivaa kuntoutusta.
Kotiutuminen osastohoidosta
Kotiutumisen valmistelut
- Ennen kotiutumistasi arvioidaan, millaisia palveluita tai tukea tarvitset kotiin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kotihoidon palveluiden järjestämistä tai kotona tehtäviä muutostöitä.
- Jos elintavoissasi on useita aivoverenkiertohäiriölle altistavia riskitekijöitä, suositellaan varaamaan aika perusterveydenhuoltoon elintapaohjaukseen. Tämä on tärkeää, jotta pystytään vähentämään aivoverenkiertohäiriön uusiutumisriskiä. Elämäntapaohjauksen mahdollisuuksista voit kysyä lisätietoa terveyskeskuksestasi.
- Osaston fysioterapeutti ohjaa tarvittaessa varaamaan ajan perusterveydenhuollon fysioterapeutille sekä informoi kunnan liikuntaryhmistä. Fysioterapeutit arvioivat kanssasi myös sen, millaisia apuvälineitä tarvitset sekä mistä tarvittavat apuvälineet voit saada käyttöösi.
- Sinulla tai läheiselläsi on mahdollista keskustella sosiaalityöntekijän kanssa mahdollisten taloudellisten tukien tarpeesta. Voit olla taloudellisen tuen tarpeestasi yhteydessä hyvinvointialueen taloudellisen tuen yksikköön. Lisätietoja taloudellisen tuen yksikön toiminnasta löydät Oma Hämeen sivuilta.
- Kotiin on suositeltavaa lähteä läheisen saattamana. Jos tämä ei ole mahdollista, olisi tärkeää, että kotona sinua olisi joku vastaanottamassa. Näin varmistetaan kotiutumisesi turvallisuus.
- Lääkäri tarkistaa lääkehoitosi tilanteen ja tekee tarvittavat reseptit.
- Sairautesi vaikuttaa työkykyyn eri tavoin eri ammateissa. Sairauslomasi pituus on siis sidoksissa mm. ammattiisi sekä työpaikkaasi. Ole yhteydessä omaan työterveyshuoltoosi, jotta työhönpaluutasi voidaan suunnitella ja tukea tarvittavin tukitoimin. Huomioitavaa: jos sairauslomasi kestää yli 90 päivää, tarvitset työterveyslääkärin lausunnon sairauspäivähasi käsittelyä varten.
Huomioitavaa
Aivoinfarktin jälkeen sinun tulee huomioida seuraavat sairauteesi liittyvät rajoitteet, joiden tarkoituksena on pyrkiä takaamaan turvallisuutesi ja ehkäistä sairautesi uusiutuminen:
- Aivoverenkiertohäiriöstä, joista aivoinfarkti on yksi muoto, seuraa aina ajokielto. Aivoinfarktiin sairastuneelle ajokielto on vähintään kolmen kuukauden mittainen ja ajoterveyttä arvioidaan tämän jälkeen yksilöllisesti. Usein ennen ajolupaa tarvitaan neuropsykologin tekemä arvio, näkökenttätutkimus ja/tai ajokoe. Ajolupaa arvioidaan osastohoitosi aikana tai erillisen tutkimuskäynnin yhteydessä.
- Lentämistä ei suositella kahdesta viikosta useampaan kuukauteen lievän aivoverenkiertohäiriön jälkeen.
- Saunomista ei suositella kahteen viikkoon aivoverenkiertohäiriön jälkeen.
- Raskasta fyysistä rasitusta, voimakasta ponnistelua sekä seksiä on vältettävä kahdesta neljään viikkoon aivoinfarktin jälkeen, vaikka oireet olisivatkin korjaantuneet.
Lisätietoa kuntoutumisen tuesta löydät tämän polun kohdasta Kuntoutumisen tuki.
Jatkohoito ja kuntoutus osastolla
Jatkohoitosi voi toteutua sairaalassa kuntoutusyksikössä, vastaanottokäynteinä tai kotona avohoidon palveluiden tuella. Jatkohoitopaikkasi määräytyy yksilöllisen hoidon tarpeesi ja ammattilaisten arvion perusteella. Jatkohoitosi voidaan toteuttaa joko erikoissairaanhoidon osastoilla tai hyvinvointialueella oman kuntasi vuodeosastolla. Jos olet myös työterveyshuollon asiakas, sinun olisi hyvä olla yhteydessä työterveyteesi terveydentilasi ja työkykysi muutosten huomioimiseksi.
Jatkokuntoutus erikoissairaanhoidossa:
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen erikoissairaanhoitotason jatkohoitoa voit saada Riihimäen sairaalan neurologisessa kuntoutusyksikössä tai Forssan sairaalan sisätautien osastolla.
Jatkohoito hyvinvointialueen kuntien vuodeosastolla
Akuuttihoidon jälkeen hoitoasi voidaan tarvittaessa jatkaa oman kunnan terveyskeskuksessa vuodeosastolla terveyskeskussairaalassa. Katso tästä oman hyvinvointialueen kuntasi tarkemmat kuvaukset.
Akuuttihoito päivystyksessä
Päivystyksessä pyritään selvittämään oireidesi syy. Aivoverenvuodon ja aivoinfarktin aiheuttamat oireet ovat samankaltaisia, ja nämä erotetaan toisistaan kuvantamistutkimuksella.
- Päivystyksessä aloitetaan hoito ja päätetään jatkohoidosta.
- Nopea hoitoon pääsy on tärkeää. Joissain tapauksissa aivoinfarktin kehittyminen on mahdollista estää tukoksen avaavalla hoidolla. Jos liuotushoito tukoksen avaamiseksi katsotaan soveltuvaksi, annetaan se Kanta-Hämeen keskussairaalassa.
- Päivystyksessä tehdään tarkentavia tutkimuksia, kuten aivojen kuvantamistutkimus ja tarvittaessa pään verisuonten kuvantamistutkimus.
- Tarvittaessa sinut lähetetään jatkohoitoon yliopistolliseen sairaalaan. Suuren kaula- tai aivovaltimon tukos voidaan joskus poistaa valtimon sisäisellä toimenpiteellä eli mekaanisella tukoksen poistolla. Jos tämä arvioidaan mahdolliseksi, sinut siirretään välittömästi yliopistosairaalaan.
Päivystyksessä tehtyjen tutkimusten ja hoidon aloituksen jälkeen hoito jatkuu neurologian akuuttiosastolla 4B.
Lue lisää hoidon jatkosta osastolla tämän polun kohdasta Akuuttihoito osastolla.
Tunnista oireet ja soita 112
Aivoinfarkti iskee usein täysin yllättäen, ja oireet voimistuvat nopeasti muutamissa minuuteissa, joskus tuntien aikana.
Aivoinfarktin oireet
Yleisin oire on toisen tai molempien raajojen toimintahäiriö. Oireena voi olla myös puutumista ja muita tuntohäiriöitä sekä puheen häiriintymistä. Myös äkillisesti alkanut päänsärky ja/tai huimaus saattavat viitata aivoinfarktiin.
Sairastunut ei itse välttämättä edes tunnista oireitaan. Pyydä läheisenä häntä:
- Nostamaan käsivarsia ja tarkkaile, onko liikkeissä vasemman ja oikean käden välillä aiemmasta poikkeavaa eroa. Kysy, tuntuuko käsissä tai jaloissa voimattomuutta tai tunnottomuutta.
- Toistamaan yksinkertainen lause ja huomioi, onko puhe epäselvä tai onko puheen tuottaminen vaikeaa.
- Hymyilemään ja tarkkaile, roikkuuko henkilön toinen suupieli tai jääkö hymy toispuoliseksi.
Mikäli jokin näistä ei onnistu tai epäilet itselläsi aivoinfarktia, sairaalan päivystykseen on hakeuduttava välittömästi.
Välitön hakeutuminen hoitoon
- Soita hätänumeroon 112 heti, sillä nopea hoitoon pääseminen on erittäin tärkeää. Sieltä saat ohjeistusta, kuinka toimit. Muista merkitä ylös myös kellonaika, jolloin oireet ilmaantuivat.
- Kiireellinen kuljetus ambulanssilla sairaalan päivystyspoliklinikalle (ei terveyskeskukseen) ovat tarpeen, sillä aivoinfarktin liuotushoito on aloitettava heti. Mitä nopeammin liuotushoito päästään aloittamaan, sitä suurempi hyöty siitä on.
- Sairaalaan pitää hakeutua, vaikka oireet menisivät ohi. Aivohalvausta ei voi hoitaa omin päin.
Epäselvissä tilanteissa voit kysyä neuvoa päivystysavusta, soittamalla numeroon 116117. Päivystysapupalvelu on tarkoitettu kiireellisen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvontaan.
Aivoinfarktin syitä
Aivoinfarktin aiheuttaa aivovaltimoiden tukkeutuminen. Silloin osa aivokudoksesta jää ilman happea ja tuhoutuu. Tätä aivoverenkierron häiriintymisestä johtuvaa aivokudoksen tuhoutumista kutsutaan myös aivohalvaukseksi. Syynä aivoinfarktin taustalla on usein aivoveritulppa, joka kehittyy yleisimmin valtimoiden kovettumataudin seurauksena. Noin neljännes aivoinfarkteista syntyy sydämestä lähtöisin olevasta verihyytymästä, jonka yleisimpänä syynä on sydämen eteisvärinä. (Lähde:Terveyskirjasto)
Lue lisää aivoinfarktin syistä ja hoidosta Terveyskirjaston sivuilta.
Toteutuu yleensä Tarvittaessa