Kuntoutumisen tuki
Tukea kuntoutumiseen on saatavissa yksilöllisenä tai ryhmämuotoisena. Näistä lisätietoa välilehdillä.
Polun kohdasta Neuvonta ja vertaistuki löydät lisää tietoa kuntoutumisesi tueksi.
Seuranta selkäleikkauksen jälkeen
Jatkoseuranta
Leikkauksen jälkeistä seurantaa tehdään kontrollikäynneillä, jotka määräytyvät tehdyn leikkauksen mukaan. Saat ohjeet ja kutsun kontrollikäynnille.
Myös työterveyshuoltosi voi vastata työkykyarvioinnista tai tarjota kuntoutusta tukevia palveluita: kysy lisää omasta työterveyshuollostasi, mitä palveluita sopimukseen sisältyy.
Lisätietoa seurannasta leikkaustyypin mukaan saat alla olevista valikoista.
Selkäleikkauspotilaan leikkausprosessi ja työprosessit
Kivunhoito ja jaksaminen
Kivun kanssa eläminen
"kipu voi kadota itsekseen" selkäkipu on aaltoilevaa
Omahoito on keskeinen osa selkäkivun kanssa pärjäämiseksi.
Kysytään kipupolin konsultaatio sisältöihin
–Kipuryhmät (kuntien järjestämät)
–Muu kivunhoito
Kivun hoito ja psyykkinen jaksaminen
Pitkäaikainen kipu vaikuttaa jaksamiseen ja voimavaroihin. Kipu voi rajoittaa ja vaikuttaa arkeen. Kuntoutuksella, kipulääkkeillä ja viimesijassa leikkauksella pyritään palauttamaan toimintakyky ja tukea näin paluuta takaisin normaaliarkeen. Kipuun löytyy erilaisia keinoja, joista osa on koottu tähän käyttöösi.
- Liiku säännöllisesti ja kohtuudella kipujen mukaan sekä lepää riittävästi.
- Noudata fysioterapeutilta saamiasi ohjeita tai pyydä niitä tarvittaessa.
- Liikkuminen ja kylmähoito ovat hyviä keinoja turvotuksen vähentämiseen sekä kivun lievitykseen. Jos ei ole tulehdusta, myös lämpöhoidolla voidaan lievittää kipuja.
- Joissakin tapauksissa akupunktiosta ja sähköhoidosta (mm. TENS) on ollut kivunhoidossa apua. Kysy näistä lisää fysioterapeutilta.
- Apuvälineistä, kuten tartuntapihdeistä ja sukanvetolaitteesta voi löytyä helpotusta arkeen. Kysy lisää hoitohenkilöstöltä, jotta saat juuri itsellesi sopivat apuvälineet.
- Kipulääkkeitä kannattaa käyttää hoitavan lääkärin antamien ohjeiden mukaan.
- Selkäliiton selkäkanavalta löydät ohjeita ja vinkkejä selkäkivun hoitoon ja ehkäisyyn.
- Terveyskylän kivunhallintatalostalöydät lisätietoa kivunhoidosta.
- Kipu leikkauksen jälkeen, Terveyskylä.fi
- Suomen kipu ry tarjoaa tietoa kipuun liittyen ja vertaistoimintaa kroonisen kivun kanssa elämiseen.
Psyykkinen jaksaminen
- Pitkään jatkunut kipu voi vaikuttaa myös psyykkiseen jaksamiseen ja mielialaan.
- Tuntemuksia kannattaa jakaa läheisten kanssa tai vertaistukea antavien järjestöjen palveluissa. Jos tunnet tarvitsevasi ammattiapua, voit ottaa yhteyttä terveyskeskukseen esimerkiksi lääkärille, psykologille tai psykiatriselle sairaanhoitajalle.
- Omaa mielenhyvinvointia voi vahvistaa esimerkiksi Terveyskylän fiohjeilla ja harjoituksilla sekä Kivunhallintatalon Psyykkiset voimavarat-osiossa.
Soitto tai uusintakäynti poliklinikalla
- Jos olet saanut lähetteen lisätutkimuksiin, kuulet tulokset selkäkirurgin vastaanotolla ortopedian poliklinikalla. Lääkäri arvioi silloin jatkohoidon ja leikkaustarpeen
- Käynti voi toteutua myös lääkärin soittona, kuten hermojuuripuudutukseen tulevilla potilailla.
Omahoito
Omahoito on keskeinen osa selkäkivun hoitoa.
- Aktiivinen kivun hoitaminen alusta asti helpottaa sen kanssa elämistä.
- Selkäkipu on luonteeltaan aaltoilevaa, joten on kokeiltava kuhunkin tilanteeseen soveltuvimmat keinot vähentää kipua. Tärkeää on välttää vain sitä, mikä provosoi eli lisää kipua ja levätä silloin, kun kivun määrä sitä vaatii.
- Omahoidon tueksi on saatavilla erilaisia kuntoutusmuotoja sekä ammattilaisten ja vertaistuen palveluita. Lisätietoa voit katsoa esim. polun kohdista Neuvonta ja vertaistuki sekä kohdasta Kuntoutumisen tuki.
- Selkäkivun omahoidossa ovat apuna lääkehoito ja lääkkeettömät kivunhoitomenetelmät, kuten liikunta ja selkäkivun riskitekijöiden vähentäminen. Näistä lisätietoa välilehdillä alla.
- Pitkäaikainen kipu vaikuttaa jaksamiseen ja voimavaroihin. Kipu voi rajoittaa ja vaikeuttaa arkea. Voimakaskaan selkäkipu ei välttämättä johda leikkaukseen. Leikkaushoidosta on apua ainoastaan noin yhdelle sadasta selkäkipuisesta (Lähde: Selkäliitto)
Selkäleikkauksesta toipuminen
Toipumiseen vaikuttavat tekijät
Selkäleikkauksesta toipuminen riippuu usein oireistasi, kiputilanteestasi ennen leikkausta ja leikkauksen onnistumisesta. Mitä kauemmin kipua tai toimintakyvyn haittaa on ollut, sitä pidemmän aikaa toipuminenkin todennäköisesti kestää. Toipumiseen vaikuttavat myös:
- Sinulle tehdyn leikkauksen tyyppi. Tarkempaa tietoa voit katsoa toimenpiteesi mukaiselta välilehdeltä sivun alla.
- Kudosten ja haavan paraneminen.
- Yksilölliset tekijät kuten terveydentila ja haavan paikka.
Kivun hoito
- Leikkauksen jälkeen selässäsi voi tuntua aristusta, joka saattaa kestää jopa kuukausia. Alaraajaan tai pakaraan säteilevää voimakasta kipua voi myös esiintyä, jolloin on syytä ottaa kipulääkettä ja levätä. Muistathan noudattaa kipulääkereseptin ohjeita.
- Lue lisää: Kipu leikkauksen jälkeen (Terveyskylä.fi)
Ompeleiden poisto
- Ompeleet tai ihohakaset poistetaan kahden viikon kuluttua leikkauksesta, ellei ole käytetty sulavia iho-ompeleita. Saat tarkemmat ohjeet ompeleiden poistoon kotiutuessasi.
- Ennen ompeleiden tai ihohakasten poistoa voit käydä suihkussa. Saunominen, uiminen ja kylpeminen ovat kiellettyjä ennen sitä.
Kuntoutumisen alku
- Saat fysioterapeutilta ohjeet leikkauksen jälkeisiin liikeharjoituksiin, joita on tärkeää tehdä kuntoutumisen aloittamiseksi. Löydät ohjeita myös välilehdiltä alla.
- Leikkaustyypistä riippuen saat ohjausta ja tietoa myös mahdollisista rajoituksista.
- Kevyt ja säännöllinen liikkuminen edistää toipumista.
- Lisätietoa kuntoutumisesi tueksi täältä:
-
- Miten lähden liikkeelle selkäleikkauksen jälkeen?(Kuntoutumistalo, Terveyskylä.fi)
- Miten toimin kotona leikkauksen jälkeen? (Kuntoutumistalo, Terveyskylä.fi)
- Selkäleikkauksesta toipuminen ja kuntoutuminen. (Selkäkanava.fi)
Osastohoito ja kotiutuminen
Osastohoito
- Sinut siirretään heräämöstä osastolle 5B.
- Sinut avustetaan istumaan ja kävelemään jo toimenpidepäivänä, yksilöllisesti vointisi huomioiden. Varhainen liikkeellelähtö edesauttaa kuntoutumista.
- Osastolla seurataan kipua ja yleisvointiasi. Saat osastolla säännöllistä ja riittävää kipulääkitystä, jotta pääset liikkumaan ja aloittamaan fysioterapeutin ohjaamat liikeharjoitukset. Kerro ammattilaisille kiputuntemuksistasi.
- Fysioterapeutti käy kanssasi läpi toimenpiteeseesi liittyvät jatkohoito-ohjeet. Aktiivinen omatoiminen harjoittelu on tärkeää kuntoutumisen edistymiseksi toimenpiteen jälkeen. Jatkofysioterapian tarpeesta ja palveluista saat ohjeita fysioterapeutiltasi.
Kotiutuminen
Leikkauksesta ja yksilöllisestä toipumisesta riippuen, kotiutuminen ja jatko-ohjeet hieman vaihtelevat. Löydät eri leikkauksiin liittyvät ohjeet alla olevasta valikosta.
- Pääset sairaalasta kotiin kun pystyt liikkumaan omatoimisesti tai apuvälineiden avulla, haavan paraneminen on alkanut ja kivut ovat hallinnassa kipulääkkeiden avulla.
- Lääkäri kirjoittaa kaikista uusista lääkkeistä reseptit. Kipulääkitys jatkuu kotona lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Käytä kipulääkkeitä saamiesi ohjeiden mukaisesti alkuun säännöllisesti ja sen jälkeen tarpeen mukaan kipujen vähentyessä.
- Lääkärin tekemä loppulausunto postitetaan kotiin jälkikäteen.
- Kotiin kuljetus päätetään aina potilaan voinnin mukaisesti. Jos vointisi sallii ja asut lähellä, voit kotiutua omaisen kyydillä tai taksilla. Jos kotimatkasi on pitkä, sinulle tilataan paaritaksi. Kyydit ovat ns. KELA-taksi kyytejä ja kuljettaja noutaa potilaan osastolta. Omalla autolla ajamista ei suositella mahdollisten raajojen tuntopuutosten ja vahvojen kipulääkkeiden vuoksi. Autolla ajaminen on sallittua, kun koet ajokykysi palautuneen ja koet itsesi liikennekykyiseksi.
- Jatkokuntoutuspaikan tarvetta arvioidaan leikkausta edeltävän käynnin yhteydessä tai osastolla yhteydessä.
- Kotiutuessasi saat mukaasi sairaslomatodistuksen. Jos olet työelämässä, ole yhteydessä kotiuduttuasi myös työterveyshuoltoosi. Työterveyshuollon ammattilaisten kanssa on mahdollista arvioida sairauslomasi jatkon tarvetta ja aloittaa työhön palaamisen suunnittelua.
- Lisätietoa leikkauksen jälkeisestä kuntoutumisesta tämän polun kohdasta Selkäleikkauksesta toipuminen.
- Apuvälineiden hankkimisesta polun kohdasta valmistautuminen selkäleikkaukseen.
Valmistautuminen selkäleikkaukseen
Noudata sinua hoitavilta ammattilaisilta saamiasi ohjeita, kuinka valmistaudut leikkaukseen etukäteen, jotta kotiutuminen ja arki leikkaukseen jälkeen sujuisi parhaalla mahdollisella tavalla.
Yleiskunnosta huolehtiminen
- Hyvä yleiskunto tukee ja edistää leikkauksesta toipumistasi.
- Pyri liikkumaan päivittäin. Käytä tarvittaessa kipulääkkeitä ja kylmähoitoa, jotta pystyt liikkumaan.
- Saat ohjausta lihaskunnon ylläpitoon, painonpudotukseen sekä tupakoinnin lopettamiseen omasta terveyskeskuksestasi.
- Mahdollisten perussairauksien kuten diabeteksen, verenpainetaudin, astman, sydän- ja verisuonisairauksien sekä kroonisten ihosairauksien on oltava mahdollisimman hyvässä hoitotasapainossa ennen leikkausta.
- Panosta myös ravintoon ja lepoon sekä palautumiseen. Ne tukevat sinua leikkauksesta toipumisessa.
- Sinun on hyvä laittaa tauolle mahdollisten luontaistuotteiden (esim. vitamiinit, hivenaineet, kalaöljy tai Omega-3 -valmisteet) käyttö viimeistään noin viikko ennen leikkausajankohtaa. Kerro käyttämistäsi luontaistuotteista myös ammattilaiselle. Luontaistuotteiden käyttäminen voi vaikuttaa esimerkiksi anestesia- ja kipulääkkeiden käyttöön hoitosi aikana.
Valmiina leikkaukseen
- Käythän sinulle määrätyissä tutkimuksissa ajoissa. Saat ohjeet ja tiedon tarvittavista tutkimuksista kirjeitse kotiin.
- Hyvä kivunhoito on oleellinen osa leikkaukseen valmistautumista. Noudata saamiesi kipulääkkeiden annostusohjeita. Näin edistät toipumista ja arjen sujumista.
Leikkausta edeltävä päivä
- Leikkausta edeltävänä päivänä voit aterioida normaalisti. Puolen yön jälkeen on oltava syömättä ja juomatta.
- Ota mukaasi valmistautumisohjeissa mainitut lääkkeet ja tarkista, että sinulla on mukana kaikki sairaalassa tarvitsemasi henkilökohtaiset tarvikkeet.
- Poista kynsilakka, lävistykset ja korut.
Lopeta tupakointi, alkoholinkäyttö ja muut päihteet ennen leikkausta.
Suosittelemme ehdottomasti tupakoinnin lopettamista 3–4 kuukautta ennen leikkausta. Tupakointi vaikeuttaa haavan paranemista ja nikamien luutumista. Mikäli käytät nikotiinikorvaushoitoa, sen tulisi olla mahdollisimman lyhytkestoista. Pitkäaikaisella käytöllä on mm. luutumista huonontava vaikutus. Voit keskustella nikotiinikorvaushoidosta hoitavan lääkärisi kanssa.
- Mahdolliset tulehdussairaudet. leikkausalueella oleva ihorikko ja ihottumat on hoidettava kuntoon ennen leikkausta. Lisäksi säärihaavat sekä varvasvälien hautumat ja haavaumat voivat estää leikkauksen. Mikäli epäilet tulehdussairautta, ota ajoissa yhteys yleislääkäriin tai hammaslääkäriin. Muistathan, että selän luudutusleikkausta varten tarvitset hammaslääkäritodistuksen.
- Huolehdithan ihosi kunnosta. Selkäleikkauksen esteenä ovat leikkausalueella olevat naarmut, ruvet, finnit ja tulehtuneet ihottumat.
- Ennen leikkausta on hyvä järjestellä kotia liikkumisen kannalta mahdollisimman esteettömäksi. Esimerkiksi, jos asuintilat ovat kahdessa kerroksessa, voit pohtia, siirrätkö toipilasajaksi sängyn kerrokseen, jossa sijaitsevat oleskelu-, wc- ja peseytymistilat.
- Leikkauksen jälkeen voit tarvita apua. Suunnittele etukäteen, miten tulet selviytymään kotona (esimerkiksi ruoanlaitto, siivoaminen ja kaupassa käynti).
- Mikäli tarvitset kotiapuja tai jatkohoitopaikan leikkauksen jälkeen, mainitse tämä esihaastattelussa tai soita toive ortopedian poliklinikalle.
- Työhönpaluun suunnittelua kannattaa myös tehdä etukäteen. Sairausloman pituus on aina yksilöllinen kuntoutumisesta ja työtehtävistäsi riippuen.
- Sairaalasta kirjoitetaan sairaslomaa välittömälle toipumisajalle, mutta suunnitelman työhön paluusta tekee ensisijaisesti työterveyshuolto. Varaathan lääkärillesi ajan työterveyshuoltoon tai omalle terveysasemallesi työkykyarvioon ennen sairaalasta kirjoitetun sairausloman päättymistä.
Leikkauksen jälkeen voit tarvita erilaisia apuvälineitä riippuen leikkauksen tuomista liike- ja nostorajoituksista sekä omasta toimintakyvystäsi. Apuvälinetarpeesi arvioidaan osastolla fysioterapeutin kanssa yhteistyössä ja fysioterapeutti varaa sinulle tarvittavat apuvälineet oman alueesi apuvälineyksiköstä. Tavallisimpia apuvälineitä ovat esimerkiksi kyynärsauvat, tarttumapihdit ja/tai wc-istuimen koroke sekä suihkutuoli.
Apuvälinepalveluiden yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.
Selkäleikkaus
Leikkauspäivän aamuna
- Muista ottaa sairaalaan mukaan Kela-kortti, käyttämäsi lääkkeet, hygieniatarvikkeet, matkapuhelin latureineen ja apuvälineet, joista olet sopinut etukäteen hoitajan kanssa.
- Leikkauspäivän aamuna ilmoittaudu Leiko-yksikössä (linkki karttaan E1).
Leikkauksen eteneminen:
- Aamulla hoitaja ottaa sinut vastaan ja antaa sinulle sairaalan vaatteet vaihdettavaksi. Tarvittaessa hoitohenkilökunta auttaa sinua niiden vaihtamisessa.
- Hoitaja tarkistaa ihosi ja saat tarvittavat esilääkkeet.
- Seuraavaksi siirryt odotustilaan odottamaan leikkaussaliin menemistä.
- Leikkaussalin hoitaja tulee hakemaan sinut odotustilasta ja saattaa sinut leikkaussaliin, jossa tapaat selkäortopedin, anestesialääkärin, anestesiahoitajan sekä leikkauksessa avustavia hoitajia.
- Leikkaussalissa sinulle laitetaan leikkauksessa tarvittavat seurantalaitteet ja tippakanyyli, jonka jälkeen sinut nukutetaan.
- Haavavuodon hallintaan voidaan leikkausalueelle tarvittaessa asettaa laskuputki eli dreeni, joka poistetaan osastolla ennen kotiutumista.
- Leikkauksen kesto riippuu toimenpiteen laajuudesta.
Leikkauksen jälkeen:
- Leikkauksen jälkeen siirryt heräämöön.
- Heräämössä tarkkaillaan vointiasi ja annetaan tarvittaessa kipulääkettä.
- Saatat tuntea kurkun karheutta tai käheyttä johtuen leikkauksessa käytetystä hengitysputkesta. Oireet ovat ohimeneviä.
- Leikkaus tehdään vatsamakuu-asennossa, jolloin olkapäät voivat kipeytyä, mikäli niissä on esimerkiksi liikerajoituksia.
- Pitkän selkäleikkauksen jälkeen kasvojen alue ja silmät voivat olla turpeat. Turvotus on myös ohimenevää.
Jos sinulla herää kysymyksiä leikkaukseen liittyen, voit olla yhteydessä Leiko-yksikköön p. 03 629 3591 (takaisinsoittonumero).
Lue lisää leikkauksesta Terveyskylän Niveltalosta ja Kivunhallintalosta:
Leikkausta edeltävä soitto
- Hoitaja haastattelee sinua puhelimitse noin kaksi viikkoa ennen leikkausta.
- Haastattelussa käydään läpi leikkaukseen liittyviä asioita ja sinulla on mahdollisuus kysyä mieltä askarruttavista asioista.
- Saat yksilölliset ohjeet lääkkeiden ottamiseen liittyen.
- Leikkaukseen valmistautuessa on hyvä miettiä leikkauksen jälkeistä selviytymistä kotona sekä mahdollista kotiavun tarvetta. Mikäli tarvitset kotiapuja tai jatkohoitopaikan leikkauksen jälkeen, mainitse tämä haastattelussa tai kerro siitä ortopedian poliklinikan hoitajalle.
- Sinut ohjataan tarvittaessa käymään omalla terveysasemallasi tarkistuttamassa iho haavojen tai ihorikkojen varalta. Ihon on oltava kunnossa leikkaukseen tultaessa.
Neuvonta ja vertaistuki
Tähän on koottu tietoa ammattilaista, jotka voivat olla tarvittaessa hoitosi ja kuntoutumisesi tukena.
Kuntoutus
Kuntoutus leikkauksen sijaan
- Aina ei suositella leikkausta tai leikkaushoito ei auta oireisiin, vaan selän oireita voidaan jäädä seuraamaan ja kipua voidaan helpottaa erilaisin keinoin.
- Huolehdi edelleen aktiivisesti mahdollisesta kivunhoidosta, kuntoutuksesta ja liikkuvuudesta.
- Lähettävä lääkäri määrittää mihin lähetetään jatkokuntoutukseen
- Kysy, onko asuinpaikkakunnallasi sinulle soveltuvaa ryhmämuotoista kuntoutusta tarjolla. Monet kunnat ja yhdistykset järjestävät toimintakykyä tukevia liikuntaryhmiä tai selkäryhmiä.
Jos koet tarvitsevasi tukea ja/tai neuvoja selkäkivun kanssa selviämisessä ja toimintakyvyn edistämisessä, voit varata ajan fysioterapeutille. Löydät yhteystiedot ja ohjeet polun kohdasta: Arvio- ja ohjauskäynti fysioterapiassa
Selän hoidossa kuntoutumisen perustana on kivun rajoissa lisättävä liike. Esimerkiksi keskivartalon lihaksien vahvistaminen tai jokin liike, mitä pystyt kivun rajoissa tekemään ja joka on aikaisemmin kipuun auttanut. Lisätietoa polun kohdasta Omahoito.
Kuntoutukseen liittyy myös erilaisia apuvälineitä ja itsehoitolaitteita (kuten TENS-laite).
- Tietoa TENS -laitteen käytöstä kivun hoidollisena menetelmänä voit tiedustella lääkäriltäsi tai fysioterapeutiltasi.
- Erikoissairaanhoito/ Kanta-Hämeen keskussairaala: Jos hoitosi tapahtuu erikoissairaanhoidossa, saat opastusta laitteen käyttöön fysiatrian poliklinikalta. Laitteen voit saada lainaan fysiatrian poliklinikalta noin 2 kuukauden ajaksi. Pidempiaikaiseen käyttöön suositellaan oman laitteen hankkimista.
- Janakkala: Voit tiedustella fysioterapeutiltasi mahdollisuutta lainata laitetta kokeiluun. Sinulla on mahdollisuus saada ohjausta laitteen käyttöön. Suositellaan kuitenkin oman laitteen hankkimista.
- Riihimäki: Terveyskeskuksessa ei ole tarjota potilaille lainattavia laitteita. Voit saada tarvittaessa ammattilaiselta tietoa ja apua laitteen kivunhoidollisen tarpeen arviointiin sekä apua ja ohjausta oman laitteen hankintaan ja käyttöön.
Leikkauspäätöksen tekeminen
- Saat kutsun poliklinikalle erikoislääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle. Oireidesi ja tutkimustulostesi perusteella sinut kutsutaan joko ortopedian poliklinikalle tai fysiatrian poliklinikalle.
- Voit tarkistaa ajanvarauksesi myös Kanta-Hämeen hyvinvointialueen sähköisestä asiointipalvelusta Oma Häme -sovelluksesta.
Käynti fysiatrian poliklinikalla
Lääkäri arvioi jos selkäsi kuntoutukseen tarvitaan käyntiä fysiatrian poliklinikalla. Fysiatrian poliklinikalla voit tavata fysiatria tai sairaalan fysioterapeutteja. Fysioterapia sisältää mm. liikkumisen ja päivittäisten toimintojen harjoittelua ja ohjausta leikkauksesta johtuvat määräaikaiset rajoitukset huomioiden, liike- ja liikuntaohjeiden ohjaamista ja apuvälinepalvelua. Saat ohjeita myös omatoimiseen kuntoutukseen. Kuntoutuskäynnit suunnitellaan yksilöllisesti oireidesi mukaan.
Yhteystiedot:
- Fysiatrian poliklinikka Hämeenlinna
Ajanvaraus, hoidolliset asiat: takaisinsoittopalvelun p. 03 629 2046. Palvelu auki arkisin klo 8.00-14.30. Tekstiviestinumero 045 73976629 - Fysiatrian poliklinikka Riihimäki
Ajanvaraus, hoidolliset asiat: takaisinsoittopalvelun p. 019 744 5492. Palvelu auki arkisin klo 8.00-14.30. Tekstiviestinumero 045 73976630 - Lisätietoa Fysiatrian poliklinikka
Tutkimukset
- Jos kuntoutus tai kipulääkkeet eivät muutamassa kuukaudessa helpota oireita, lääkäri arvioi miten hoitoasi jatketaan. Joissain tapauksissa lääkäri voi tehdä lähetteen laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin.
- Tutkimukset voidaan tehdä terveyskeskuksessa tai sairaalassa, riippuen tutkimuksesta.
- Tähän vielä tiivis kuvaus tyypillisimmistä tutkimuksista selkäkipuisen hoidossa?
Selkäoireiden hoito ja kuntoutus
Selkäkipu ja muut selkäoireet - milloin on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon?
- Selkäkipu on yleinen vaiva, jota voi helpottaa elämäntapamuutoksilla, liikunnalla, fysioterapialla sekä kipulääkkeillä. Useimmiten selkäkivut paranevat nopeasti eikä lääkärissä käynti ole tarpeen. Selkäkivun ehkäisemiseen auttaa kevyen kuntoliikunnan harrastaminen sekä tupakoinnin ja ylipainon välttäminen. Myös työskentely- ja nostoasentoihin sekä työolojen psykologisiin tekijöihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Lisäohjeita selkäoireidesi hoitoon liittyen voit katsoa myös kohdasta omahoito.
- Leikkaushoidon katsotaan olevan viimesijainen hoitomuoto ja ennen leikkausta selkää pyritään hoitamaan mahdollisuuksien mukaan muilla keinoin, kuten esimerkiksi fysioterapian avulla. Leikkaushoitoon päädytään tavallisimmin useampien käyntien ja seurannan jälkeen. Useimmiten selän oireet saadaan hoidettua esimerkiksi kuntoutuksen ja elintapaohjauksen avulla. Lisää tietoa selkäoireiden hoidosta voit katsoa Selkäoireisen palvelupolku kohdasta.
- Voit tarvittaessa hakeutua lääkärin vastaanotolle työterveyshuollon tai terveyskeskuksen kautta (Yhteystiedot välilehdillä alla).Työterveyshuolto saattaa kattaa myös fysioterapeutin käynnit, lisätietoa saat työterveyshuollostasi. Useissa kunnissa on mahdollisuus hakeutua fysioterapeutin suoravastaanotolle, jolloin asiakas voidaan ohjata fysioterapeutille lääkärin vastaanoton sijaan tai asiakas itse voi varata ajan suoraan fysioterapeutille. Lisätietoja löydän Selkäoireisen palvelupolulta kohdasta arvio- ja ohjauskäynti fysioterapeutilla.
Oman tilanteesi arvioinnin avuksi:
- Tee Omaolon oirearvio: Alaselkäkipu tai -vamma (Omaolo).
- Jos selässäsi on kipuoireita, tilanteesi arvioinnin apuna voit käyttää myös Selkäliiton seläkipukyselyä.
Selkäoireiden taustalta voi löytyä myös syitä, jotka tulee selvittää selvittää ammattilaisen kanssa:
- Selkäkipusi on hyvin voimakasta
- Et selviydy enää päivittäisistä tehtävistäsi ja kipu estää työntekoa
- Alaselän kipusi pitkittyy (jatkuu yli kuusi viikkoa) tai toistuu usein ja kärsit sen lisäksi yleisoireista, kuten kuumeesta, painon putoamisesta ja tunnet itsesi sairaaksi tai jos kipu jatkuvasti pahenee.
- Jos kipuun liittyy lihasheikkoutta alaraajoissa, voi taustalla olla merkittävä hermojuuren puristus.
Muut vakavat oireet, joiden perusteella sinut ohjataan jatkohoitoon kiireellisesti:
- Etenevä lihasheikkous
- Selkäkipuun liittyy virtsaumpea, eli rakon tyhjennys ei onnistu
- Sinun on vaikea pidättää ulostetta
- Sinulla on niin sanottua ratsupaikka-anestesiaa, eli tunto haarojen välissä on heikentynyt
Lue lisää
- Selän ensiapuohje (KHSHP-ohje)
- Selkäkipu, (Terveyskylä, Niveltalo)
- Selkäkipu ja kivun hoito (Selkäkanava, Selkäliitto)
- Selkäkipuun liittyvät artikkelit (Terveyskirjasto)
- Kanta-Hämeen selkäyhdistys ry (tietoa paikallisyhdistyksestä)
Tarvittaessa voit olla yhteydessä terveydenhuoltoon, yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.
Voit myös tehdä oirearvion Omaolo palvelun kautta. Terveydenhuollon ammattilainen on tarvittaessa yhteydessä sinuun oirearvion arvioituaan.
Jos sinulla on käytössäsi työterveyshuollon palvelut, oireet kannattaa ottaa aktiivisesti puheeksi oman työpaikan vastuutyöterveyshoitajan tai työfysioterapeutin kanssa. Oman työpaikan työterveyspalveluiden laajuus kannattaa selvittää työantajalta, koska siitä riippuu saatavien palveluiden laajuus.
Jos kuulut työterveyspalveluiden piiriin, saat työterveyden palveluita sopimusten mukaisesti. Ohessa linkit alueellisten työterveystoimijoiden sivustoille.
Toteutuu yleensä Tarvittaessa